pátek 29. března 2024 Taťána

Hasiči nezaměstnává jen zatopený autosalon, kvůli vodě zasahují na více místech v kraji

Déšť a tání zaměstnává v Olomouckém kraji hasiče i vodohospodáře. První z nich zasahovali až do dnešních ranních hodin v olomoucké části Holici, kde voda z polí zatopila autosalon. V noci na dnešek vyrazili také do Vacanovic na Olomoucku i do Velké Bystřice, kde problémy způsobila rovněž voda tekoucí z polí.

Pracovníci Povodí Moravy zase až do časného rána řešili ledové kry na řece Bečvě na Přerovsku. V kraji zatím zvednuté hladiny řek žádného povodňového stupně nedosáhly.

Ledové kry během úterka způsobily problémy v Lipníku nad Bečvou, kde se kvůli nim vzdula hladina a zaplavila přilehlé zahrádky v záplavovém území. Vodohospodáři na jezu v Oseku nad Bečvou na Přerovsku, kde se kry nashromáždily, zasahovali i za pomocí těžké techniky až do ranních hodin. "Ve 04:00 se celou ledovou bariéru podařilo uvolnit," řekl ČTK mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Voda zaměstnala také hasiče, kteří ve 02:00 zasahovali ve Vacanovicích na Olomoucku. "Voda z polí tam zaplavila komunikaci, jeden pruh byl neprůjezdný," řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Hasiči v noci vyjížděli i do zahradnictví u Velké Bystřice na Olomoucku, kde také tekla voda z pole. "Čistili tam kritická místa, zásah ukončili po půlnoci," doplnila mluvčí hasičů.

Dohromady devět jednotek hasičů zasahovalo až do 03:00 také v olomoucké části Holice, kde voda z polí zaplavila autosalon. Hasiči nasadili plovoucí čerpadla a odlehčovali průtoku přes kritická místa. V některých místech pro zamezení zatopení okolních komerčních objektů vystavěli menší hráze. "Situace je nyní stabilizovaná, uvidíme, jak to bude vypadat během dne," dodala mluvčí hasičů.

Čtěte více:

Autoři | Foto HZSOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.