čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

AKTUALIZOVÁNO: Silné bouřky zaměstnávají hasiče. Nejvíce na Prostějovsku, poté na Olomoucku

Olomoucký kraj zasáhly vpodvečer silné bouřky, které zejména na Prostějovsku páchají velké škody. Hasiči za necelou hodinu evidují na dvě desítky výjezdů.

V pondělí 10. července 2017 mezi půl sedmou a osmou hodinou večer vyjeli hasiči v Olomouckém kraji celkem k téměř čtyřem desítkám událostí spojených s bouřkami a silným větrem, který je doprovázel. 

Nejvíce událostí řešili hasiči na Prostějovsku, poté následovalo Olomoucko. Ve zbytku kraje byl klid. V terénu jsou desítky hasičů, kteří se snaží pomoct postiženým obyvatelům.

Prostějovsko

Na Prostějovsku hasiči zejména čerpali vodu ze sklepů, a to v Prostějově na ulicích Nerudova, Vasila Škracha, Vrlova, Na Splávku, Sportovní, Sladkovského, Knihařská, Cyrila Boudy, Dr. Uhra, Kostelní, Francouzská, Netušilova, Pod Kosířem, Fanderlíkova, Jasanová, U Hřiště, nám. Edmunda Husserla, ve Smržicích, ve Vrbátkách, v Čechovicích.

V Mostkovicích kroupy rozbily střechu ve výšce asi 7 m, na místo vyjeli hasiči s výškovou technikou, kteří situaci na místě stále řeší (stav k 20:00 hodině). V autokempu v Mostkovicích spadl strom mezi stany, naštěstí nikoho nezranil. Další strom v kempu hrozil pádem, proto ho hasiči pokáceli.

Na dalších místech na Prostějovsku (Domamyslice, Slatinky, Kostelec na Hané, Mostkovice) hasiči ostraňovali popadané stromy a větve na komunikacích.

Olomoucko

Na Olomoucku hasiči odstraňovali spadlé stromy a větve v Příkazích a v Doloplazech ve směru na Kocourovec. Nemuseli řešit žádné čerpání vody.

AKTUALIZACE K 22:00

Dvě desítky jednotek hasičů jsou stále v terénu a řeší události spojené s odklízením následků silných bouřek, která se přehnaly Olomouckým krajem. Hasiči stále přejíždí k různým událostem a podle potřeby a nutnosti řeší jednotlivé události. Na požární stanici v Prostějově je aktivována pracovní skupina krizového štábu, která bude rozhodovat o dalším postupu.

Na některých místech začala voda opadat (laguna ve Smržicích), na jiných se stále drží na vysoké hladině. V některých objektech (ve sklepech, kotelnách a níže položených místnostech) bylo 10 - 20 cm vody, jinde hladina dosáhla výšky až jednoho metru. Na mnoha místech si situaci vyřešili sami majitelé, kteří si vodu ze sklepů odčerpali, jinde kanalizací plynule odtekla pryč.

Podle předpovědi počasí má Prostějovsko ještě zasáhnout jedna vlna bouřek, poté by se situace již měla stabilizovat.

Tisková zpráva | Foto HZSOL | Zdroj hzsol.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.