čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Hygienici zkontrolovali v kraji na padesát táborů, udělili dvě pokuty

Přes 50 táborů zkontrolovali v první polovině prázdnin hygienici v Olomouckém kraji. Téměř všechny z nich obstály, padly jen dvě pokuty. Hygienici našli jen několik drobnějších nedostatků, sankce za ně byly minimální. V kontrolách budou pokračovat i během srpna, řekla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých olomoucké Krajské hygienické stanice Kateřina Žeravová. V kraji se na 137 táborech rekreuje téměř 11.000 dětí, nejvíce jich zamířilo již tradičně na sever regionu.

„Na většině táborů jsme byli spokojeni, kontroly byly bez závad, ale objevilo se i pár případů nedostatků, zejména v oblasti stravování nebo zajištění pitného režimu, a také v zanedbání úklidu," uvedla Žeravová. „Kontroly stále pokračují, i když v srpnu už táborů ubývá," doplnila. Hygienici zatím během kontrol dali jen dvě pokuty v celkové výši 3000 korun. „Je ale třeba dodat, že ještě během kontroly byly nedostatky odstraněny. Podstatné je, že jsme zatím na táborech nezaznamenali žádná závažnější nebo hromadná onemocnění," doplnila hygienička.

Vyšší pokuty nebyly udělovány ani v uplynulých letech. Podle hygieniků se provozovatelé snaží úroveň táborů udržovat a svou roli hraje i to, že je pořádají většinou stále stejní organizátoři. „Počty táborů jsou každoročně podobné. Je ku prospěchu, že tábory pořádají téměř stále stejní pořadatelé, kteří problematiku a zdravotní nebezpečí na táborech už dobře znají," doplnila Žeravová.

Hygienici mají pro letošní sezonu ohlášeno v Olomouckém kraji celkem 137 táborů se 182 turnusy, kterých se zúčastní téměř 11.000 dětí. Je to o něco více než loni, tehdy provozovatelé nahlásili hygienikům 114 zotavovacích akcí se 162 turnusy. Předloni bylo táborů v kraji zhruba stejně jako letos, nahlášeno jich bylo 134. Nejvíce táborů se koná tradičně na Šumpersku a Jesenicku.

Podle organizátorů je o tábory v kraji zájem. Řada turnusů byla zaplněna více než čtvrt roku před letními prázdninami. Některé z nich byly vyprodány již na začátku roku po zveřejnění termínů. Zhruba dvoutýdenní pobytový tábor vyjde asi na 4000 korun, příměstský stojí 1500 až 2000 korun. Jejich nabídka se letos opět na řadě míst zvýšila.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.