čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Novou starostkou Jeseníku se stala Zdeňka Blišťanová ze sdružení Jeseník srdcem

Novou starostkou Jeseníku byla ve čtvrtek na ustavujícím zasedání zastupitelstva zvolena dosavadní místostarostka Zdeňka Blišťanová z vítězného sdružení Jeseník srdcem.

Blišťanová ve funkci vystřídala Janu Konvičkovou z hnutí ANO, která byla starostkou Jeseníku od letošního května. Koalici ve městě vytvořilo Jeseník srdcem a PRO Jeseník. Zastupitelstvo ještě volilo místostarosty a členy rady. Sdružení Jeseník srdcem získalo v pětadvacetičlenném zastupitelstvu 13 mandátů, jejich koaliční partneři PRO Jeseník přispěli do koalice čtyřmi mandáty. Pro Blišťanovou při čtvrteční volbě starosty hlasovalo 24 z 25 zastupitelů.

Radnici přebírám s širokou podporou v zastupitelstvu," řekla po svém zvolení Blišťanová, která se chce zasadit, aby radnice byla více otevřená veřejnosti a transparentní. „Obyvatelé Jeseníku chtějí mít přehled o dění ve městě. Nechceme jednat za zavřenými dveřmi," dodala. V sedmičlenné radě získal Jeseník srdcem také pozici prvního místostarosty, kterým se Tomáš Vlazlo. Druhým místostarostou, rovněž na plný úvazek, byl zvolen lídr sdružení PRO Jeseník Václav Urban. Programové priority se budou upřesňovat v následujících dnech.

Blišťanová dosud působila na radnici v barvách TOP 09, jejíž je členkou. Nové sdružení Jeseník srdcem bylo podle ní založeno především kvůli tomu, že někteří lidé, kteří chtěli pro město pracovat, nechtěli být politicky vázáni. Ve vítězném sdružení jsou tak lidé za TOP 09, za Stranu zelených a nezávislí kandidáti. Sdružení PRO Jeseník, které ve volbách skončilo na druhém místě, dostalo 14 procent a čtyři mandáty. Na třetím místě skončilo hnutí ANO s 12,16 procenta a třemi mandáty. Minulé komunální volby v Jeseníku přitom ANO vyhrálo a získalo funkci starosty.

Tu však několik měsíců vykonávala sama Blišťanová, neboť starosta Adam Kalous z hnutí ANO v únoru rezignoval po svém zvolení poslancem. Hnutí pak za něj dlouho hledalo náhradu. Až na druhý pokus byla v květnu na jeho místo zvolena neuvolněná radní Jana Konvičková. Do jesenického zastupitelstva se dostaly se dvěma mandáty také ODS a koalice SPD a SPOZ, jeden mandát mají Nezávislí - Jeseník.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Facebook Zdeňka Blišťanová | Zdroj ČTK

Štítky starostka, Jeseník, politika

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.