pátek 29. března 2024 Taťána

Na jaře čeká Muzikantskou stezku v Jeseníku obnova, stejně jako Editin pramen

Nový mobiliář i terénní úpravy čekají letos Muzikantskou stezku v Jeseníku, která strmě stoupá z vilové čtvrti ve městě k lázeňskému areálu na kopci.

Na projekt nazvaný Za dědictvím Vincenze Priessnitze v hodnotě 1,1 milionu korun získalo město dotaci 30 tisíc eur (772 tisíc korun) z fondu Euroregionu Praděd. Zbytek nákladů Jeseník zaplatí ze svého rozpočtu. Informoval o tom vedoucí oddělení cestovního ruchu radnice Jan Mrosek. „Od jara do léta letos proběhnou terénní úpravy horního partu Muzikantské stezky včetně doplnění mobiliářem a informační tabulí. Spodní část této přístupové cesty do lázní byla již realizována v minulosti," uvedl Mrosek.

Zároveň bude tento rok podle Mroska obnoven Editin pramen, který vyvěrá nedaleko Muzikantské stezky na konci třešňové aleje. Muzikantská stezka začíná na jedné z ulic v Jeseníku, poté stoupá přes koleje a pokračuje už jako parková cestička do svahu pod lázněmi. Nad lázeňskou vyhlídkou se napojuje na okruh přírodní kolonády. Pojmenování Muzikantské stezky souvisí s tím, že v minulosti tudy stoupali muzikanti z města, aby vyhrávali v osadě Gräfenberk.

Na místě osady nyní stojí Priessnitzovy léčebné lázně. Nad Jeseníkem poblíž Priessnitzových léčebných lázní byla už loni vysazena nová třešňová alej čítající pět desítek stromů. Lemuje cestu vedoucí k Editinu prameni. Do akce pořádané spolkem Arnika se zapojila stovka lidí všech věkových kategorií. Vysazení stromořadí podpořila veřejnost ve sbírce s názvem Lopatka pro alej.

Autoři | Foto Facebook Priessnitzovy léčebné lázně a.s.

Štítky stezka, Muzikantská stezka, pramen, Editin pramen, obnova, příroda, Priessnitz, lázně

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.