čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Cosplay festival v Olomouci se letos ponese v duchu Japonska. S hrdiny z fiktivních světů se můžete vyfotit

Ve znamení Japonska bude letos festival fiktivního světa fantasy postav v Olomouci, který bude 19. ledna hostit nákupní centrum Galerie Šantovka. Na největší veřejné přehlídce v ČR se představí v rolích oživlých filmových, literárních a komiksových hrdinů či postav počítačových her desítky nadšenců, takzvaných cosplayerů.

Festival v prostorách obchodního domu završí jejich průvod. „Japonsko je kolébkou cosplaye," řekl manažer festivalu Pavel Vykydal. Návštěvníci olomouckého cosplay festivalu se budou moci nejen pokochat pohledem na početný průvod postav z fiktivních světů, ale čekají je také ukázky bojových umění, kaligrafie, papírových skládanek origami a budou se moci inspirovat netradičním způsobem servírování japonského čaje. „Cosplay festival v Olomouci se pyšní titulem největší veřejné přehlídky oživlých postav z předloh jako anime, manga, comics, superhrdinské filmy, fantasy a pc hry v Česku. I v rámci Evropy jde o velmi unikátní příležitost," podotkl Vykydal.

Loni se průvodu, kterým celý festivalový den v Olomouci zakončil, zúčastnilo v jeden okamžik přes sto kostýmovaných postav. Složeninu slov costume a play podle Vykydala poprvé použil v roce 1984 japonský reportér, který trend oblékání se a sžívání s oblíbenými předlohami zaznamenával na amerických srazech. „Představením tohoto nově vznikajícího fenoménu fanouškům doma v Japonsku prakticky odstartoval masový boom cosplaye po celém světě," uvedl Vykydal. Na cosplay festival do Olomouce v lednu přijede i několika umělců, kteří se zabývají kreslenou a animovanou tvorbou inspirovanou japonskými druhy komiksu a animovaných filmů a seriálů. Vstup na akci je zdarma.

Cosplay je zkratka z anglických slov costume play, což znamená kostýmová hra. Nejde jen o kostým, ale i o herecký výkon. Cosplayer má propracovaný kromě kostýmu i charakter postavy - snaží se napodobit její chování, pohyb i řeč. Cosplay podle Vykydala vznikl oficiálně ve 30. letech minulého století v USA. Nyní má nejvíc fanoušků v Japonsku a jihovýchodní Asii. Podle Vykydala jsou v Česku cosplayeři světové úrovně. Z netradiční volnočasové aktivity mladých lidí se postupně stal i zajímavý marketingový nástroj, s jehož pomocí se například nákupní centra snaží podpořit návštěvnost. Cosplayeři už v Česku zpestřili také oslavy, festivaly, koncerty či různé konference.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky cosplay, Japonsko, film, kultura, kostým, umění, divadlo, kniha, hrdina, hra

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.