čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Jeseníky zaplnili o víkendu lyžaři, střediska byla plná. Příští víkend se uskuteční lyžařské závody

Výborné lyžařské podmínky, dostatek sněhu a především zimní atmosféra čekaly o víkendu lyžaře, kteří vyrazili do nejvyšších moravskoslezských hor Jeseníků. Střediska byla poměrně plná, o čemž svědčily i zaplněná parkoviště. V Jeseníkách stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.

V nejvyšších partiích hor leží až 160 centimetrů sněhu. Na Červenohorském sedle si mohli lyžaři zalyžovat na směsi technického a přírodního sněhu s vrstvou přírodního prašanu. „Sněhové podmínky máme fantastické, máme přes metr sněhu na sjezdovkách. Podařilo se nám na jižních svazích udělat velký zábavný snowpark. Co se týče návštěvnosti, opět předčila naše očekávání. Jsme spokojeni. Denně tady bylo kolem 1500 lidí včetně běžkařů, alpinistů a turistů. Lidi zřejmě nabudila zimní atmosféra," řekl vedoucí areálu Martin Dubský.

Dostatek lidí bylo také v Koutech na Šumpersku. I tam byla návštěvnost dobrá i přesto, že v lednu bývá na horách před jarními prázdninami obvykle méně lidí. „V areálu je v provozu vše kromě sjezdovky Medvědí, kterou budeme zprovozňovat příští týden. Jinak všechny služby fungují. Dnes bylo ve středisku méně lidí než v sobotu, ale i tak jsme měli návštěvnost řádově v tisících lidí," uvedl za provozovatele střediska Petr Marek. Návštěvnost byla rekordní i ve Ski Aréně Karlov. „V noci na neděli přibylo dalších deset centimetrů sněhu, podmínky jsou luxusní. Na Myšáku jsme otevřeli vyhřívanou odpočívárnu například pro rodiče, kteří mají děti v lyžařské škole," řekl zástupce střediska Jaroslav Lukeš.

Příští víkend od pátku do neděle pořádáme na sjezdovce FIS na Myšáku lyžařské závody pro amatéry S ČT sport na vrchol," doplnil Lukeš. Třetí stupeň lavinového nebezpečí byl v Jeseníkách vyhlášen minulý týden a horská služba jej předpovídá i pro další dny. Kvůli vydatnému sněžení a silnému větru je podle informací jesenických horských záchranářů na závětrných svazích uloženo více než půl metru sněhu. Upozorňují přitom na velkou pravděpodobnost uvolnění deskových lavin po dodatečném zatížení. Nestabilní jsou i severozápadní svahy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sníh, Jeseníky, sport, lyžování, středisko, víkend

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.