úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

V Jeseníkách je dost sněhu, lyžuje se i v nížinách

Zimní atmosféra i nadále panuje v nejvyšších moravskoslezských horách v Jeseníkách, kde leží až 180 centimetrů sněhu. Sněhové nadílky si však užívají nejen střediska na horách, ale i areály v nížinách.

Kvůli dostatku sněhu mají široké možnosti také běžkaři. Lyže vytahují nejen na horách, ale například i v městských parcích či na loukách v nížinách. V Jeseníkách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, což znamená mírné nebezpečí. „Máme na Ovčárně sedm stupňů pod nulou, oblačnost se protrhala, takže máme relativně slušnou viditelnost, nefouká vítr a je tady příjemně. Na Ovčárně leží 180 centimetrů. Ideální je to také pro běžkaře, trasy jsou upravené," řekl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Podotkl, že kolegové měří situaci v lavinových katastrech, předpokládá se však, že zůstane druhý stupeň lavinového nebezpečí. Ten byl z třetího snížen minulý týden, kdy se sněhové vrstvy na horách spojily a jsou stabilní. Na Ovčárně podle horské služby není příliš velká návštěvnost.Sněhu je relativně dost všude a lidé se po horách rozptýlili. Ideální podmínky nabízejí všechna lyžařská střediska.

„Podmínky jsou ideální, nízké noční teploty umožňují, že se ještě dosněžuje. Je to příprava na další období, aby zásoby vydržely. Sjezdovky jsou dobře upravené, jsou tvrdé, dobře se na nich lyžuje. Prakticky vše je v provozu, zhruba dvanáct kilometrů sjezdovek v rámci Ski Arény Karlov naplno fungují," řekl zástupce střediska Jaroslav Lukeš. V Karlově mohou dnes děti ze základních škol, které přijedou s vysvědčením, lyžovat zadarmo a to bez ohledu na známky.

Nápor očekává středisko o víkendu, ale i v nadcházejícím období, kdy začnou jarní prázdniny. Hlavní sezona by zde měla trvat do poloviny března. „Po dlouhé době je opravdová zima, kdy tomu napomohla nejen technika, ale i příroda," doplnil Lukeš. Půldruhého metru hlásí na svazích středisko na Červenohorském sedle, kde se teploty pohybují rovněž sedm stupňů pod nulou. Ideální podmínky panují také v Přemyslově na Šumpersku.

Tam však lyžařům na svých stránkách vzkazují, že v pátek a v sobotu se kvůli předpovědi počasí, které avizuje silný vítr a déšť, ruší večerní lyžování. Vysněžené a upravené sjezdovky hlásí i areály v nížinách. Například v Hlubočkách u Olomouce jsou v provozu všechny sjezdovky včetně "závodní", lidé se sem mohou vypravit i na večerní lyžování. Naplno jede i nedaleký areál v Hrubé Vodě, kde se díky pololetním prázdninám bude lyžovat v pátek již od 09:00. Výborné podmínky hlásí i lyžařský areál Kladky na Prostějovsku

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jeseníky, sport, lyžování, počasí, sníh, lavina

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.