pátek 29. března 2024 Taťána

Klub českých turistů se pustí do obnovy turistického značení v jesenických lesích zdecimovaných kůrovcem

Obnova desítek kilometrů turistického značení, které vymizelo kvůli kůrovcové kalamitě, čeká s příchodem jarního počasí na území Olomouckého kraje značkaře z Klubu českých turistů. S rekonstrukcí značení začali již loni, kdy odpracovali přes 7000 hodin. Na mnoha místech musejí kvůli pokáceným stromům některé úseky zcela obnovovat, čekat museli i na to, až těžba skončí. Při revizi turistického značení se je letos rozhodly podpořit memorandem Arcibiskupské lesy a statky Olomouc, informovala dnes jejich mluvčí Dagmar Málková.

„V tomto kraji se o obnovu a údržbu turistických značených tras v délce 3743 km stará 133 dobrovolníků - značkařů Klubu českých turistů. Tito značkaři odpracovali v roce 2018 při obnově značení, údržbě nosných prvků, instalaci směrovek, tabulek a ostatních značkařských činnostech v terénu celkem 7050 hodin," uvedl předseda značkařské sekce KČT Pavel Přílepek.

S obnovou turistických značek a rozcestníků v kraji začnou členové klubu, takzvaní značkaři, hned na začátku jara. „Záležet bude na počasí. Máme tříletý plán obnovy v každém značkařském obvodu kraje, práce navíc kvůli kůrovci jsou od loňského roku. Čeká nás tak obnova podle plánu na letošní rok, případně i mimořádné obnovy po dalších vykácených kůrovcových porostech," řekl šéf krajských značkařů Bohuslav Fessl.

Náklady na tuto činnost v Olomouckém kraji podle Přílepka převyšují částku 400.000 korun. Obnovu turistického značení v kraji v oblastech postižených kalamitní těžbou se letos rozhodly memorandem podpořit také Arcibiskupské lesy a statky Olomouc, které hospodaří na 42.463 hektarech. Dohoda, která má platit následující dva roky, přislíbila turistům mimo jiné 50.000 korun na opravu turistických značek. „Z mého pohledu má turistické značení nezastupitelnou funkci při usměrňování pohybu veřejnosti v krajině, a to jak v chráněných územích, tak i v rámci hospodářského lesa," uvedl jednatel společnosti Petr Skočdopole.

Loni v červenci Klub českých turistů mimořádně podpořilo také olomoucké hejtmanství. Na standardní obnovu turistického značení kraj vyčlenil 400.000 korun a dalších 380.000 korun šlo na trasy v oblastech postižených kůrovcovou kalamitou.

Propracovaný systém turistického značení v tuzemsku letos oslaví již 130 let. Značkaři vyrážejí do terénu nejčastěji v květnu a červnu, před hlavní turistickou sezonou. Každý rok obnoví třetinu všech tras. Značených pěších tras je v tuzemsku téměř 43.000 kilometrů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, turistika, církve, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.