úterý 19. března 2024 Josef

V Olomouckém kraji se v začátkem března představí česká lezecká elita

Sportovní lezení se do podvědomí široké veřejnosti dostalo především díky excelentním výkonům Adama Ondry. „Adam se sice tohoto závodu účastnit nebude, diváci se však můžou těšit na neméně úspěšné lezce,“ uvádí David Migal, předseda jesenického horolezeckého oddílu a ředitel závodu. V jesenické hale 2. a 3. března nebudou chybět několikanásobní mistři republiky bratři Stráníkové, starší Štěpán má ve své sbírce úspěchy z evropského poháru v lezení na obtížnost, mladší Martin dosáhl na světové stříbro v roce 2007 právě v boulderingu. Přijede i úřadující mistr České republiky Vojta Trojan či talentovaná Eliška Adamovská, která už ve svých 16 letech zvládla přelézt náročné cesty obtížnosti 8c, čímž se řadí mezi naše nejlepší lezkyně.

Finále jako show

Kromě účasti českých špičkových lezců bude pro diváka neméně zajímavá samotná podívaná na celý jeho průběh. „Závod v boulderingu probíhá na první pohled trošku chaoticky, protože pod soutěžní stěnou a na ní se po celou dobu závodu hemží a pulzuje chumel všech závodníků. Pravidla jsou však striktní. Soutěžící mají vymezený čas na to, aby úspěšně zdolali co nejlépe maximum vytyčených cest. Finále potom probíhá jako show, kde se představují jednotliví závodníci,“ vysvětluje Migal.

Pro jesenický závod se vystaví speciální stěna

Zajímavostí je také fakt, že se pro jesenický závod vystaví čtyři metry vysoká a přes dvacet metrů široká stěna. „Lezecká stěna, kterou v hale máme, se k samotnému závodu vůbec nevyužije. Celý týden budeme v hale pro tuto soutěž stavět speciální pódium,“ podotýká ředitel závodu. Na lezecké stěně tak bude moci probíhat soutěž v lezení na rychlost, kterého se může zúčastnit každý odvážný příchozí. Organizátoři chystají i bohatý doprovodný program, v němž se mimo jiné představí jesenické mažoretky, uskupení Postrpoi se svou světelnou show nebo hudební kapela jesenických gymnazistů.

Tisková zpráva | Foto Pixabay.com | Zdroj jesenik.org

Štítky sport, lezení, Jeseník

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.