pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Svahy na Hané a v Jeseníkách zaplnili lyžaři. Kvůli velkému oteplení to byl nejspíš poslední víkend v tomto duchu

Sjezdovky v Jeseníkách i nižších polohách Olomouckého kraje o víkendu opět zaplnili lyžaři, kteří si v závěrečné části zimní sezóny užívali velmi dobrých sněhových podmínek.

Návštěvnost lyžařských areálů zvýšily jarní prázdniny a kvalitě sněhu pomohlo ochlazení. Na své si v Jeseníkách o víkendu přišli také běžkaři. Například na sjezdovkách v Branné na Šumpersku je zhruba 50 až 60 centimetrů sněhu. Na Ovčárně pod horou Praděd leží 150 centimetrů sněhu. „O víkendu vyšlo počasí i návštěvnost. Je tady díky jarním prázdninám hodně turnusů," řekl provozovatel lyžařského areálu v Branné na Šumpersku Rostislav Procházka, podle kterého se v závěru týdne díky poklesu teplot zlepšila kvalita sněhu.

Je tvrdý a dobře se na něm lyžuje," podotkl. Spokojeni jsou s víkendovou návštěvností provozovatelé vleků v Karlově. „Dobré sněhové podmínky přetrvávají. Přes den se teploty pohybují kolem nuly a přes noc jsou velké mrazy i pod deset stupňů, takže díky tomu jsou sjezdovky po úpravách v perfektním stavu," řekl ředitel ski areálu Myšák Jaroslav Lukeš, Solidní víkendová návštěvnost v Karlově podle něj odpovídala tomuto období, které je ve znamení jarních prázdnin.

Pokud se výrazně neoteplí, tak se určitě bude lyžovat do konce března," podotkl Lukeš. O víkendu se lyžovalo i v nižších polohách. Vleky byly v provozu v Hrubé Vodě či Hlubočkách u Olomouce. „Zima je zpět. Opět mrzne a my jsme vyrobili nový prašan," uvedli provozovatelé svahu v Hlubočkách. Hodně lyžařů se prohánělo v areálu v Kladkách na Prostějovsku, jehož provozovatelé v noci z pátku na sobotu opravili na tající sjezdovce několik nedostatků. V provozu díky tomu byly o víkendu v Kladkách všechny vleky, snowpark a na programu bylo i večerní lyžování.

Byl to ale poslední víkend. Hlásili teď velké oteplení a máme zkušenost, že už stejně zájem o lyžování moc velký nebude, protože lidé přesedají na kola a kolečkové brusle," řekl Jiří Křeček z TJ Sokol Kladky, který si víkendovou vysokou návštěvnost pochvaloval. „Lidé brali na vědomí, že je to asi poslední víkend. Přijeli a jsou spokojeni," dodal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jeseníky, sport, lyžování, počasí, sníh

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.