čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V Jeseníkách tuto neděli definitivně skončí lyžařská sezona

Milovníci zimních sportů mají poslední šanci vyrazit do Jeseníků s lyžemi. Na Ovčárně provozovatelé naposledy spustí vleky tuto neděli, poté sezonu na horách definitivně uzavřou.

Lyžařské středisko na Ovčárně je posledním v ČR, kde se ještě dá lyžovat. Na svazích se lyžaři mohou prohánět i ve všední dny po celý týden, sněhu je tam stále dost. Návštěvnost je ale už minimální. Skalní lyžaře na horách střídají pěší turisté, cyklisté či lidé na koloběžkách.

„Na Ovčárně je nyní devět stupňů, je jasno, svítí sluníčko a je bezvětří. Momentální sněhová pokrývka je 40 až 50 centimetrů sněhu, ale místy je to již nesouvislé. Postupně se začíná také prohrnovat trasa z Ovčárny na Praděd, takže na běžky je to již omezené. Co se týče sjezdového lyžování, měl by být do neděle v provozu jeden vlek," řekl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Ovčárna, které leží v národní přírodní rezervaci v nadmořské výšce 1440 metrů, má od ochranářů kvůli své poloze povolený provoz pouze do konce dubna. Loni se tam naposledy lyžovalo 15. dubna, o rok dříve to bylo až do konce dubna. „Pojedeme do neděle, kdy sezona definitivně skončí. Přes týden jede vlek C. I o víkendu pojede jen vlek C, uvidíme podle lidí, ale myslím, že to bude stačit," řekl  provozovatel lyžařského střediska Josef Figura.

Ostatní lyžařské areály v Jeseníkách už provoz ukončily před několika týdny, někde už dokonce začala letní sezona. Na horách v Čechách se naposledy lyžovalo v krkonošském středisku v Harrachově, který zůstal v provozu jako poslední i přes Velikonoce, do velikonočních svátků se udržel v provozu také areál Klínovec u Božího Daru.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sníh, Jeseníky, sport, lyžování, středisko, víkend

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.