pátek 29. března 2024 Taťána

V Jeseníkách včera definitivně skončila lyžařská sezona

V Jeseníkách včera definitivně skončila lyžařská sezona. Milovníci sjezdového lyžování měli o víkendu možnost letos naposledy vyrazit do střediska na Ovčárně, které zůstávalo posledním otevřeným zimním areálem v České republice. V sobotu i včera na sjezdovce lyžovaly už jen desítky lidí, řekl provozovatel střediska Josef Figura.

„Ve čtvrtek a v pátek bylo krásně, sobota byla horší, ale nepršelo. Dneska ráno byla mlha, potom polojasno a celkem příjemně. Za oba víkendové dny přijelo lyžovat asi sto lidí, jel jeden vlek. Sezona je dlouhá, už je dole teplo, tak se není co divit. Navíc předpověď počasí hlásila deště," uvedl Figura.

Na sjezdovce podle něj stále zůstává od 30 do 150 centimetrů sněhu. Skončenou sezonu považuje Figura za obvyklou. „Sněhu bylo dostatek, návštěvnost byla průměrná, podobně jako v minulých letech. Tady je nejhorší ta dostupnost, kdy se na točně vybírají vysoké poplatky za vjezd aut a autobusů," řekl Figura. Jesenický hřeben už je podle údajů horské služby bez souvislé sněhové pokrývky. V lavinových svazích sníh postupně odtává. Na horách nadále platí první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály, který značí nízké nebezpečí.

Ovčárna, které leží v národní přírodní rezervaci v nadmořské výšce 1440 metrů, má od ochranářů kvůli své poloze povolený provoz pouze do konce dubna. Loni se tam naposledy lyžovalo 15. dubna, o rok dříve to bylo až do konce dubna. Ostatní lyžařské areály v Jeseníkách už provoz ukončily před několika týdny, v některých z nich už dokonce začala letní sezona. Na horách v Čechách se naposledy lyžovalo o Velikonocích v krkonošském středisku v Harrachově a na Klínovci u Božího Daru v Krušných horách.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sníh, Jeseníky, sport, lyžování, středisko, víkend

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.