čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Záchranáři ze sedmnácti zemí světa přijedou na Rallye Rejvíz

Záchranáři z Evropy a Severní Ameriky se příští týden sjedou na Šumpersko, kde v horském terénu Jeseníků poměří své síly a dovednosti v tradičním klání Rallye Rejvíz.

V pořadí 23. ročníku mezinárodní soutěže se od středy do soboty zúčastní téměř osm desítek týmů profesionálních zdravotnických záchranářů řekl mluvčí Rallye Rejvíz Jiří Pavlík.

Očekáváme příjezd zdravotnických záchranářů ze 17 zemí dvou světových kontinentů. Jedná se například o Kanadu, Spojené státy, Estonsko, Velkou Británii, Německo, Švýcarsko, Slovensko či Rusko. Soutěžit budou také desítky zdravotníků z celé České republiky," uvedl Pavlík.

Akci ve středu 22. května odstartuje soutěž studentů lékařských fakult, na kterou o den později navážou noční etapy. Studenti si tak budou moci osvojit základní návyky nutné pro práci záchranáře v terénu. „Zejména v pátek čeká na záchranáře několik odborných úkolů z urgentní medicíny připravených v denních i nočních etapách na různých místech v okolí Koutů nad Desnou na Šumpersku," podotkl Pavlík.

Soutěž kopíruje skutečné výjezdy záchranných služeb. Při závodu tak musejí posádky záchranných služeb z různých zemí, které mají rozdílné systémy organizace přednemocniční neodkladné péče, plnit na trase úkoly z oboru urgentní medicíny, se kterými se setkávají ve své denní záchranářské praxi.

„Organizátoři a autoři soutěžních úkolů kladou důraz na opravdovost, a tak plnění úkolů vypadá přesně jako výjezd záchranky. Téměř všechny mají svůj reálný základ ve skutečných výjezdech záchranné služby, protože se někde ve světě staly a rozhodčí soutěže se inspirovali vlastní praxí," řekl Pavlík.

Souběžně s hlavní soutěží je připraven i čtvrtý ročník soutěže pro dvoučlenné prvosledové hlídky policie, která se bude prolínat v několika úkolech se záchranářskou částí. Závody i letos doplní soutěž Zlaté sluchátko pro dispečerky a dispečery obsluhující tísňovou linku 155. Této soutěže se zúčastní 21 zdravotníků.

Výsledky soutěží budou vyhlášeny v sobotu, kdy je také naplánována jízda účastníků Rallye Rejvíz po trase z Velkých Losin do Loučné nad Desnou a Koutů nad Desnou na Šumpersku. Soutěž Rallye Rejvíz má své kořeny na Zlatohorsku, kde se vyprofilovala obrovské mezinárodní setkání záchranářů.

Autoři | Foto Facebook Rallye Rejvíz

Štítky Rallye, Rejvíz, zdraví, záchranáři, zdravotnictví, soutěž

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.