čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V budově IPOS zůstanou úředníci další dva roky. Budovu čeká rekonstrukce za desítky milionů korun

Jesenická radnice se po dlouhých jednáních dohodla s ministerstvem práce a sociálních věcí na dalším pronájmu části jejího rozlehlého administrativního komplexu IPOS.

V objektu sídlí zaměstnanci Úřadu práce i městští úředníci

Kromě městských úředníků v něm sídlí i zaměstnanci Úřadu práce ČR (ÚP), České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) a Státního úřadu inspekce práce sdělila starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem). Nájemní smlouva bude platit dva roky a má být podepsána do 21. července, kdy vyprší platnost nynějšího smluvního vztahu. Radnice už připravuje rekonstrukci budovy IPOS za desítky milionů korun.

Město se dlouho nemohlo s ministerstvem dohodnout, zda v letité budově IPOS zůstanou zaměstnanci jeho organizací. Radnice má úředníky jen v části budovy. Ve hře při jednáních s ministerstvem byla i stavba nového objektu jen pro úředníky ÚP, ČSSZ a inspekce práce. Značná část budovy IPOS by poté zůstala prázdná a radnice by musela najít nové nájemce.

„Jednání nebyla jednoduchá, diskutovali jsme jak o době nájemního vztahu, tak i o modernizaci budovy, která patří městu. Ministerstvo nakonec ustoupilo od svých maximalistických požadavků na rekonstrukci, nyní se spokojí se standardem s tím, že se bude na vnitřních úpravách také podílet," uvedla Blišťanová.

PSALI JSME: Jesenická radnice čeká na vyjádření z ministerstva. Není jasné, zda úředníci zůstanou nadále v budově IPOS

Podle ministerstva prostory nesplňují hygienické a technické normy

MPSV na začátku roku upozornilo na to, že budova IPOS nebyla důkladně opravena a je třeba z ní odstranit nebezpečný azbest. Prostory podle ministerstva nesplňují technické ani hygienické normy. Modernizace budovy IPOS má podle starostky začít za dva roky. „Se složkami MPSV nebo bez nich. A pokud do té doby odejdou, tak se nabízí více variant využití komplexu. Rekonstrukce by se tak týkala zřejmě prvních tří nadzemních podlaží, která by sloužila úřadu. Další by zůstala zakonzervovaná nebo se nabídla třeba pro přestavbu na malometrážní byty," dodala.

Jeseník v roce 2014 podepsal s ministerstvem memorandum o rekonstrukci budovy. Tehdejší ministryně Michaela Marksová Tominová (ČSSD) pak oznámila, že resort upustil od záměru vybudovat v Jeseníku novou budovu pro ÚP a ČSSZ. Jesenická radnice dala následně IPOS zateplit, což stálo přes 50 milionů korun.  

Administrativní centrum IPOS od 70. let sloužilo jako sídlo Rudných dolů. MPSV má v areálu IPOS pronajaty zhruba dvě pětiny z 5000 metrů čtverečních kancelářských ploch. Téměř 40 procent plochy zabírají kanceláře města a zbývající metry mají v pronájmu instituce a firmy. V budově mají nyní najít nové zázemí také úředníci města a další zaměstnanci, kteří mají pracoviště v Tovární ulici.

Autoři | Foto Facebook Město Jeseník

Štítky Jeseník, IPOS, nájem, komplex, radnice, úřad

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.