čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Vzácné sbírky se přestěhovaly z garáží do moderního depozitáře

Ve větším a lépe chráněné jsou sbírkové předměty Vlastivědného muzea Jesenicka. To totiž opustilo nevyhovující pronájem v Tovární ulici v Jeseníku a přesunulo depozitář do bývalé výrobní a skladovací haly v Beskydské ulici.

„Původní depozitář – to byly v podstatě staré garáže, navíc s nebezpečně vedoucím potrubím, které v případě havárie přímo ohrožovalo sbírkové předměty. Potýkali jsme se také s nedostatkem místa. Rozhodnutí o těchto pronájmech padlo před mnoha lety a bylo považováno za dočasné řešení,“ uvedl ředitel Vlastivědného muzea Jesenicka Pavel Rušar.

Nové prostory si ve středu 31. července prohlédl náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče Petr Vrána. „Před časem se podařilo domluvit s firmou, která opouštěla svoje působiště v Jeseníku a přesouvala se do nové haly za městem. Vzhledem k tomu, že majitel společnosti patří mezi podporovatele kultury v regionu a sponzory muzea, souhlasil s pronájmem prostor pro depozitární účely,“ řekl náměstek Vrána.

Nový depozitář je třikrát větší než původní, což představuje skladovací rezervu na zhruba deset let. Nechybí nákladová rampa pro naložení nebo vyložení velkých sbírkových předmětů, ani zázemí pro zaměstnance muzea v podobě kanceláří či pracoven s laboratoří.

„Stěhování předmětů trvalo bezmála půl roku. Díky ochotě a nasazení zaměstnanců bylo devadesát procent přesunuto vlastními silami  tedy s nulovými náklady, pouze s velmi těžkými předměty pomohla firma,“ doplnil ředitel muzea.

Tisková zpráva | Foto olkraj.cz

Štítky sbírky, vzácnost, depozitář, muzeum

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.