pátek 29. března 2024 Taťána

Největší přístupný mramorový jeskynní systém v České republice je Jeskyně Na Pomezí na Jesenicku

Jeskyně Na Pomezí, které leží severně od obce Lipová-lázně na Jesenicku, jsou největším zpřístupněným jeskynním systémem v České republice vzniklým rozpouštěním mramoru (krystalického vápence). První jeskyně v oblasti byla objevena již ve 30. letech díky těžbě mramoru a před 70. lety, 28. srpna 1949, byla objevena Jeskyně Na Pomezí v celém rozsahu. Veřejnosti byla zpřístupněna v roce 1950 a svou dnešní podobu jeskyně získaly o pět let později.

Jeskyně Na Pomezí se vyznačují úzkými, někde vysokými chodbami, které se v místech křížení rozšiřují v menší dómy. K nejvýznamnějším částem jeskyní patří Ledový dóm, Dóm u smuteční vrby, chodba Římských lázní, Bílý dóm, Královský komín, Klenotnice a Vstupní dóm. Celková délka jeskynního systému je asi 1870 metrů, délka turistické trasy činí 390 metrů. Průměrná teplota v jeskyních je sedm až osm stupňů Celsia. Od roku 1965 jsou jeskyně národní přírodní památkou.

V Česku se nachází celkem 14 veřejnosti trvale zpřístupněných jeskyní, které spadají pod Správu jeskyní České republiky. Větššina z nich se nachází na Moravě.

Autoři | Foto Ulathaar [Public domain]

Štítky ČR, příroda, 28. srpna, jeskyně, Na Pomezí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.