pátek 29. března 2024 Taťána

Krytý bazén v České Vsi na Jesenicku projde rozsáhlou rekonstrukcí

Česká Ves na Jesenicku se chystá na rozsáhlou rekonstrukci krytého bazénu, který je jediným pětadvacetimetrovým bazénem v jesenickém okresu. Opravy plánuje obec již několik let, přípravy by měly být dokončeny v druhé polovině příštího roku. Náklady vedení obce odhaduje zhruba na sto milionů korun. Na rozsáhlou modernizaci se pokusí obec získat dotace a podporu kraje, přispět by mohly i okolní obce, jejichž žáci či obyvatelé do bazénu v České Vsi jezdí koupat.

Cílem záměru je nejen oživit turistiku na Jesenicku, ale zajistit především potřeby plavcům, kteří přijíždějí z širokého okolí. „Je to jediný bazén i pro plavání škol či seniorů. Bazén byl zkolaudován v roce 1973, navíc byl stavěn v akci zet, což jsou dnes problémy, které se projevují. Technologie nebyly dobře navržené, odráží se i jejich stáří. Těžko již dáváme dohromady náhradní díly. I z tohoto pohledu je to neudržitelné," řekl starosta České Vsi Petr Mudra.

Podle ředitele bazénu Romana Michálka se vyřizuje územní řízení a chystají podklady pro výběrové řízení na dodavatele projektové dokumentace pro stavební řízení. Vyhlášeno bude 21. října na profilu obce Česká Ves. „Termín pro podání nabídek je do 11. listopadu. Na vyhotovení projektové dokumentace bude mít vybraný dodavatel 16 týdnů od podpisu smlouvy. Ve druhém pololetí roku 2020 by tak měly být připraveny veškeré podklady pro vydání stavebního povolení, včetně rozpočtu stavby," uvedl Michálek. Podotkl, že do doby zahájení stavby, která se bude odvíjet podle doby trvání stavebního řízení, bude provoz krytého bazénu zachován.

O modernizaci bazénu v České Vsi se mluví dlouho, čekalo se i na to, zda se Jeseník pustí do zamýšlené stavby akvaparku. V roce 2014 od toho město upustilo, nedostalo půjčku. V České Vsi pak své plány oživili, dlouho pak trvala příprava podkladů pro územní rozhodnutí. „Zhruba před rokem se na tom začalo zase intenzivně pracovat," doplnil starosta.

Obec chce na modernizaci bazénu získat peníze z dotací. Spoléhá i na podporu obcí, jejichž obyvatelé bazén využívají. Jeseničtí zastupitelé loni rozhodli, že na rekonstrukci krytého bazénu ve čtyři kilometry vzdálené České Vsi uvolní ze svého rozpočtu 11 milionů korun. Podmínkou je to, že přispějí všechny obce Sdružení měst a obcí Jesenicka. Podle starosty České Vsi se o podpoře bude teprve jednat.

Autoři | Foto vodnisvet-ceskaves.cz

Štítky ČR, správa, rekreace, stavby, Jesenicko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.