čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Zítra se bude stávkovat. Zavřená bude velká část základních i středních škol

Kvůli středeční stávce učitelů na celý den zavře řada základních, ale i středních škol v Olomouckém kraji. Prozatím není známý přesný počet připojených škol. Odboráře však překvapilo zapojení velkých školských zařízení včetně některých gymnázií, uvedla šéfka odborového svazu pro Olomoucký kraj Eva Hrdličková. Na některých školách ale bude probíhat standardní výuka beze změny.

„Informace k počtu stávkujících škol v Olomouckém kraji je ještě předčasná, na mnoha školách si podzimní prázdniny prodloužily na celý týden a učitelé se sešli teprve dnes ráno a o velké přestávce si udělali poradu. Tam, kde měli volno, ještě nemám informace ke stávce. Co mne ale překvapilo, že se nám zapojují jako první velké školy, a to zejména velké střední školy," uvedla Hrdličková.

Mezi školami, které zůstanou zavřené, je například Gymnázium Hejčín v Olomouci. „Je to tak, ke stávce se u nás na škole připojilo 73 procent pedagogických pracovníků," upřesnil ředitel Karel Goš. Informace už visí i na stránkách školy s tím, že není možné zajistit na tento den výuku. Goš kvůli tomu vyhlásil ředitelské volno a přesunul i plánované třídní schůzky.

Zavřené budé také Gymnázium Čajkovského nebo Sigmundova střední škola strojírenská v Lutíně, i tam už je informace zveřejněna na stránkách školy s tím, že kvůli stávce nebude ve středu výuka v teorii ani v odborném výcviku. „Mají skoro stoprocentní účast ve stávce," podotkla Hrdličková a dodala, že podle ní bude stávkovat také Střední odborná škola obchodu a služeb Štursova Olomouc.

Připojují se i školy mimo krajské město, například Střední škola gastronomie a farmářství v Jeseníku, jejíž ředitelka Silvie Pernicová uvedla, že vzhledem k počtu pedagogických pracovníků, kteří se do stávky zapojí, není škola schopna zajistit výuku, chod domova mládeže a školní jídelny na pracovišti v Jeseníku. Ze stejného důvodů se uzavře i Základní škola Česká Ves nebo Gymnázium Zábřeh.

Na druhou stranu je řada škol, které se ke stávce nepřipojí. Beze změn bude například vyučování na Základní škole Velká Dlážka v Přerově. „Já se ztotožňuji se stanoviskem Asociace ředitelů ZŠ a SŠ, tedy, že stávkovat se mělo kvůli slíbeným 15 procentům. Pokud odbory kývly na deset procent, handrkovat se o rozložení je jaksi zbytečné a malicherné. Škola jako celek stávkovat nebude, jestli se připojí nějaký zaměstnanec, uvidíme," vysvětlil ředitel školy Martin Černý. Na Gymnáziu Jakuba Škody v Přerově budou znát počet stávkujících až v úterý. „Z dosavadních informací ale plyne, že stávkovat budou pouze jedinci, což vůbec neovlivní výuku. Bude tedy probíhat jako každý jiný den,"  řekl ředitel Gymnázia Jakuba Škody Jan Raška a podotkl, že jako člen Rady Asociace ředitelů gymnázií stávku takto vedenou současným odborovým vedením nepodporuje. „Samozřejmě, pokud bude chtít kdokoliv z učitelů stávkovat, rozhodně mu nebudu bránit," dodal Raška.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, odbory, stávka, mzdy, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.