neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

V Jeseníkách už se lyžovalo, první sjezdy si nenechaly ujít stovky lyžařů

Stovky skalních lyžařů si o víkendu užily první možnost zalyžovat si v této sezoně v Jeseníkách. Provoz zahájilo středisko v Branné na Šumpersku a jeden z areálů v Karlově na Bruntálsku. V Branné, kde se lyžovalo už od pátku, pojede středisko již nepřetržitě, k dispozici bude nejen veřejnosti, ale i nahlášeným lyžařským kurzům. Ostatní areály v Jeseníkách zatím zasněžují, pokud to počasí dovolí. Střediska chtějí být připravena především na vánoční svátky.

Branná spustila vleky v Jeseníkách jako první, a to už v pátek ráno. „V sobotu to bylo s návštěvností o něco lepší než dnes, ale bylo horší počasí, protože sněžil mokrý sníh a trochu to kapalo na lidi z lanovky. Dnes už bylo počasí lepší, ale návštěvnost menší, hodně lidí odjíždělo. Za nás ale spokojenost, přijely stovky lidí," řekl provozovatel areálu Rostislav Procházka.

Středisko se podařilo uvést do provozu za jediný týden, sněhová děla zde poprvé spustili minulý víkend. Navzdory současnému oteplení umělý sníh na sjezdovkách zabrat zatím nedostal. „U nás byl dnes jeden stupeň nad nulou, až odpoledne se teplota zvedla na 2,5 stupně. Neodtálo vůbec nic," doplnil Procházka. Dodal, že i nadále bude středisko zdejší svahy kropit umělým sněhem, když to počasí umožní.

V Karlově se čtyřsedačka na Expressu rozjela poprvé v pátek večer, v sobotu se lyžovalo přes den i večer a lanovka se zastavila dnes vpodvečer. Přijelo odhadem několik stovek lyžařů. „Nedočkaví lyžaři si tak mohli zalyžovat na první otevřené sjezdovce v karlovském údolí. Lyžování bylo plynulé a bez front," řekl mluvčí Ski Arény Karlov Jaroslav Lukeš. Podotkl, že příští týden provoz pokračovat nebude, lanovka by se znovu měla rozjet až v pátek příští týden. Svahy se budou i nadále zasněžovat tak, aby byly připraveny na začátek hlavní sezony, doplnil Lukeš.

Svahy už začaly skrápět umělým sněhem od minulého víkendu i další lyžařská střediska. Zahájení sezony tam zatím neplánují, provozovatelé vyhlížejí, jak to bude s počasím vypadat dál.

Oproti loňské sezoně má začátek zimní sezony v Jeseníkách, kterou tradičně začíná středisko v Branné, zhruba týdenní zpoždění. Loni se v Branné poprvé rozjely vleky 30. listopadu, o rok dříve se zde začalo lyžovat 1. prosince, lyžařská střediska však v té době začala zasněžovat již v polovině listopadu. Před třemi lety se v Branné začalo jezdit dokonce už 17. listopadu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, Jeseníky, lyžování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.