neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

V Jeseníkách začal jezdit skibus na Červenohorské sedlo

V Jeseníkách začal od dnešního rána jezdit skibus, který bude lyžaře každý víkend vyvážet na Červenohorské sedlo. Zpřístupní tak tuto oblast a nástup na Jesenickou magistrálu všem milovníkům bílé stopy. Zastávky má v Lipové - lázních, v Jeseníku či v Koutech na Šumpersku. Řekli to zástupci Sdružení cestovního ruchu Jeseníky, které spoje vypravuje. Skibus bude jezdit pravidelně o víkendech až do poloviny března.

Podle ředitele sdružení Tomáše Raka jezdívaly skibusy v Jeseníkách zhruba před deseti lety, pak nastala pauza, loni byl jejich provoz obnoven. Během loňské sezony převezl 793 zájemců. „Skibus je určen hlavně běžkařům a turistům mířící na sedlo. Běžkařů je tady velká spousta a dostat se na sedlo je problém," řekl Rak.

První obnovenou sezonu jezdívaly spoje během dopoledne dva, jeden z nich ráno. Letos bude jezdit pouze ranní, který byl loňskou sezonu také podstatně více využíván. „Ten poměr byl 90:10 procentům, rozhodli jsme se proto pro spoj, který jezdí dříve a navazuje také na vlakové spoje. Z hlediska ekonomiky je skibus prodělečný, takže ho dofinancováváme jako sdružení. Budeme se snažit získat peníze od obcí a od kraje. Předpokládám, že letos přepravíme stejný počet lidí, i když bude jezdit z každé strany pouze jeden spoj ráno a poté odpoledne," doplnil ředitel sdružení.

Skibus vyjíždí z Lipové-lázní, pokračuje přes Jeseník, Bělou pod Pradědem a přes Filipovice na Červenohorské sedlo a potom na druhou stranu sedla do Koutů nad Desnou k tamnímu lyžařskému středisku a k nádraží. Jezdí i druhým směrem tak, aby se lyžaři z Koutů dostali na sedlo, případně až do Lipové - lázní. Od pošty v Lipové - lázních spoj ráno vyjíždí v 08:50, od železniční stanice v Koutech v 09:15. Cena jízdného je od 30 do 50 korun. Místa není potřeba dopředu rezervovat.

Sdružení cestovního ruchu Jeseníky plánuje, že pokud budou mít skibusy menší ztrátu než loni, zavedou tyto spoje také na Skřítek. Jde rovněž o lokalitu, kudy Jesenická magistrála prochází a kde byl stejně jako na Červenohorském sedle problém s parkováním. „Na Skřítku se nyní podařila parkovací místa zdvojnásobit otevřením nových parkovišť," uvedl Rak. Sdružení podle něj počká, jak situaci ovlivní nová parkovací místa, spoje případně zavede příští rok.

Autoři | Foto Facebook Červenohorské sedlo

Štítky rekreace, Jeseníky, skibus, Červenohorské sedlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.