pátek 10. května 2024 Blažena

O těžbu křišťálu u Velké Kraše mají zájem čtyři investoři

První čtyři investoři mají zájem o těžbu křišťálu v ložisku křemene u Velké Kraše na Jesenicku, které podle odhadu odborníků skrývá stovky tun tohoto bezbarvého drahokamu i záhnědy. Obecní úřad po více než 15 letech diskuzí vypíše v lednu výběrové řízení na prodej těžebních práv. Řekl tostarosta Velké Kraše Zdeněk Zátopek. Báňský úřad dobývání drahého kamene u Velké Kraše povolil v roce 2017.

„Ve výběrovém řízení budou stanoveny podmínky, kdo se může přihlásit. Předběžně se už hlásí čtyři zájemci," uvedl Zátopek. Obec nabídky investorů vyhodnotí na začátku dubna. „Na dubnovém zastupitelstvu rozhodneme, zda právo těžby prodáme," podotkl Zátopek

Obec dlouhou dobu zvažovala, zda drahokamy v severním cípu Olomouckého kraje bude těžit vlastními silami nebo se spojí se strategickým partnerem. Podle Zátopka je ale těžba křišťálu velmi nákladná a obec by ji nedokázala financovat. Spolupráce s investorem ve společném podniku by zase byla komplikovaná, navíc zájemci o těžbu této variantě nebyli nakloněni.

Velká Kraš se nakonec rozhodla, že prodá těžební práva investorům. „Myslím si, že jsme se nyní proti těm předchozím 15 letům pohnuli kus kupředu," podotkl starosta. Možný výnos z prodeje těžebních práv zatím nechtěl odhadovat.

Z dokumentace EIA vyplývá, že v ložisku u obce Velká Kraš může být ročně vytěženo až 5000 tun křemene, přičemž získáno má být 25 tun drahokamů. Celkové množství vytěženého nerostu v plánech činí 67.000 tun, z toho na drahé kameny připadá 335 tun.

Většina schváleného dobývacího prostoru je zalesněna. Těžba má zabrat 0,6 hektaru lesního pozemku. Kvůli těžbě křemene a drahokamů vznikne na ploše 0,3 hektaru jáma s průměrnou hloubkou 15 metrů, na jejíž místě v budoucnu zřejmě bude vodní plocha. Krystaly křišťálu mají být v dobývacím prostoru po odstřelu vybírány ručně a poté odváženy ke zpracování do úpravny v obci.

Křišťál je bezbarvá odrůda křemene. Používá se ve šperkařství, v laserové technice a radiotechnice, pro výrobu optických přístrojů a ve sklářském průmyslu. Často zdobí sbírky nerostů. Polodrahokam záhněda, který je zabarvený příměsí hliníku, sodíku a lithia, nachází uplatnění ze zlatnickém průmyslu.

Autoři | Foto wikipedia commons

Štítky komodity, správa, těžba, křišťál, Jesenicko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.