čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Šedesát vojáků z Čech i zahraničí opět přijede do Jeseníků vyzkoušet své síly ve Winter Survivalu

Dvě desítky armádních družstev z Česka a dalších čtyř zemí změří poslední lednový týden v Jeseníkách své síly v letošním ročníku nejtěžšího armádního přeboru Winter Survival. Šedesát závodníků na šestadvacátém mezinárodního mistrovství v zimním přírodním víceboji opět čekají náročné přesuny zasněženým terénem jesenických hor, na dno sil si sáhnou po fyzické i psychické stránce. Dnes o tom informoval mluvčí závodu Pavel Pazdera.

Armádní přebor bude v pohoří Hrubého Jeseníku zahájen v neděli 26. ledna a skončí v pátek 31. ledna. Českou armádu bude podle Pazdery reprezentovat šestnáct družstev. Z Německa, Polska, Rakouska a Slovenska do Jeseníků přijedou čtyři armádní týmy. „Během čtyř soutěžních dnů v rámci mnohakilometrových přesunů budou tříčlenné vojenské hlídky zdolávat skalní stěny, překonávat vodní toky a říční rokle, absolvují biatlon a měřené sjezdy na lyžích, budou poskytovat první pomoc a transportovat zraněného," řekl Pazdera.

Armádní družstva čeká také střelba a hod granátem na cíl. Vojáci dvě noci stráví ve volné přírodě a budou plnit různé praktické úkoly spojené se zkouškou psychické odolnosti a s přežitím v zimním prostředí hor. „Celková délka přesunů na lyžích s veškerou výbavou pro přežití bude více jak osmdesát kilometrů. Letos čeká vojáky více lezeckých disciplín a úkolů ve skalách včetně vyprošťování uvízlého člena týmu ze skalní průrvy," přiblížil průběh Pazdera.

Winter Survival se řadí mezi nejtěžší armádní závody v České republice, podle pořadatelů nemá obdoby ani ve světě. Soutěž simuluje činnost vojenské hlídky v neznámém zimním horském terénu. Zvláštností závodu, který se každoročně odehrává na jiných místech Hrubého Jeseníku, je také extrémní psychická zátěž. Potvrzují to samotní účastníci, mezi nimiž nechybějí každoročně rakouští horští myslivci, kteří doma suplují i horskou službu. Závodu se v uplynulých ročnících účastnili také Francouzi, Maďaři, Norové, Nizozemci či Slovinci.

Loni Winter Survival vyhráli příslušníci sedmé mechanizované brigády z Hranic. V mimořádně náročné soutěži obstáli v konkurenci devatenácti týmů, které čítaly sedmapadesát vojáků z pěti zemí.

Autoři | Foto Winter Survival AČR

Štítky armáda, Jeseníky, Winter Survival, přebor, závod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.