čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

V Jeseníkách byl vyhlášen druhý stupeň lavinového nebezpečí

Horská služba v Jeseníkách vyhlásila druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály, stalo se tak na základě čtvrtečního měření v terénu. Druhý stupeň znamená mírné nebezpečí, obezřetnost je potřeba především na strmých svazích, uvedl Jiří Hejtmánek na stránkách jesenické horské služby. Horští záchranáři zvýšili lavinový stupeň po čtyřech týdnech. V nejvyšších partiích hor nyní leží zhruba půl metru sněhu, loni v tuto dobu to bylo už 1,8 metru a platil již třetí stupeň.

„V Jeseníkách v nadmořské výšce 1300 metrů nad mořem leží okolo 50 centimetrů sněhu, hřeben má nesouvislou sněhovou pokrývku. Na závětrných lavinových svazích je sněhu uloženo více. Silný západní vítr převál volný prachový sníh, který napadl během víkendu do závětrných lavinových svahů, kde vytvořil desky," popsal dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek. Menší laviny se podle něj mohou uvolnit po dodatečném zatížení lyžaře.

Druhý lavinový stupeň znamená mírné nebezpečí, obvykle je podle informací horské služby vyhlašován v 50 procentech zimního období a dochází při něm k 34 procentům lavinových nehod. Bývá vyhlašován při napadnutí deseti až 20 centimetrů nového sněhu za bezvětří nebo pěti až deseti centimetrů nového sněhu při působení větru.

Lavinové nebezpečí platí v Jeseníkách v místech, která leží v národní přírodní rezervaci mimo turistické trasy a lidé by zde tedy neměli chodit. Vyhledávají je však často vyznavači adrenalinového lyžování. Lavinové katastry leží v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Králického Sněžníku, je v nich šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah.

Během předchozí zimní sezony bylo v Jeseníkách v tuto dobu sněhu podstatně více. Na začátku loňského ledna vyhlásili horští záchranáři již třetí stupeň lavinového nebezpečí, protože kvůli vydatnému sněžení a silnému větru se na závětrných svazích uložilo jen za 24 hodin více než půl metru sněhu. Druhý stupeň vyhlásila horská služba zhruba o týden dříve; předloni 27. prosince. Tehdy leželo na horách v nejvyšších polohách již kolem metru sněhu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, lavina, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.