čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Češi si oblíbili industriální turistiku. Elektrárna Dlouhé stráně láme rekordy

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně, vloni zaznamenala druhý nejvyšší počet návštěvníků v historii. Přes 97 tisíc turistů zaznamenala elektrárna v roce 2017, v loni jich přišlo 93 839.

„Návštěvnost se v posledních letech pohybuje kolem 90 tisíc a odchylky souvisí s provozem elektrárny. Počet odborných exkurzí někdy omezují investice nebo opravy, které v elektrárně probíhají, těch ale vloni bylo ve srovnání s rokem 2018 mnohem méně,“ popisuje nárůst návštěv šéf elektrárny Vítězslav Chmelař.

Dalším důvodem pro zvyšující se počet návštěvníků vodní elektrárny, která je díky akumulaci energie ve vodě mimořádně ekologická, je taktéž trvalý růst zájemců o industriální turistiku v Česku. Například jihočeský Temelín vloni navštívilo přes 41 tisíc návštěvníků a jadernou elektrárnu Dukovany necelých 40 tisíc lidí. 

„Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, a především v období nedostatku energie, kdy elektřinu naopak vyrábí a prodává za vyšší cenu. Stále větší význam elektrárny rovněž spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů energie,“ říká mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Dlouhých strání

Štítky elektrárna, návštěvnost, turista, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.