neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Jesenické ženy pomáhají patchworkem daleké Austrálii

Ženy z Jeseníku se rozhodli přiložit ruce k dílu a pomoct tak požáry sužované Austrálii. Místní patchworkový klub zareagoval na výzvu kolegyň z Austrálie.

„Pomoc spočívá ve zhotovení patchworkových bloků s motivem stromu jako symbolu domova a naděje, což bylo přání našich kolegyň z Austrálie. Ty pak jednotlivé kousky sešijí a vytvoří z nich přikrývky pro lidi, kteří jsou nejvíce postiženi obrovskými požáry,“ vysvětluje smysl této akce Zdeňka Pěkná z patchworkového klubu Střediska volného času DUHA Jeseník.

Šest jeho členek vytvořilo během krátké doby patnáct obrazců. Každý z nich zabral zhruba dvě až tři hodiny práce. Do Austrálie se odešlou v pondělí 10. února. Jejich bezplatnou přepravu zajistila další patchworkářka z České republiky. „Každý pomáhá, jak může. Hotové výrobky si lze prohlédnout na facebookových stránkách organizace, která přišla s myšlenkou, jak mohou šikovné ženy přispět ke zmírnění následků živelní pohromy,“ dodává Zdeňka Pěkná. Výrobky putují do Austrálie ze všech koutů světa, například z Francie, Kanady, USA, Anglie a Itálie.

Patchworkářky ze SVČ DUHA se do dobročinnosti nezapojily poprvé, v minulosti třeba vytvořily deku, jež se vydražila za pět tisíc korun. Její výtěžek byl věnován rodině na Jesenicku, kterou postihla blesková povodeň. Také šily deky pro děti z místního dětského domova. Ani teď však jejich ruce nezahálejí, připravují dalších dvacet zavinovaček do jesenické porodnice. Ta již dříve obdržela od těchto žen peřinky a háčkované čepice pro miminka.

„Děláme to z lásky a těší nás, že naše výrobky rozdávají lidem radost,“ uzavírá za klub patchworkářek SVČ DUHA Jeseník Zdeňka Pěkná. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto jesenik.org

Štítky patchwork, Austrálie, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.