pátek 3. května 2024 Alexej

FOTO: Vítr v jesenickém parku pokácel třicet stromů

Doplnili jsme nové informace hasičů i zástupců jesenické radnice v celémrozsahu.

Olomouc 10. února - Ve Smetanových sadech v Jeseníku polámal silný vítr dnes dopoledne tři desítky stromů. Zástupci radnice proto doporučují lidem, aby se tomuto městskému parku vyhnuli. Vítr způsobil řadu problémů hlavně na Jesenicku, ale i v ostatních částech Olomouckého kraje. Hasiči mají na kontě dosud přes pět desítek výjezdů, především kvůli popadaným stromům a utrženým střechám. Vše se obešlo bez zranění, řekl dnes mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Na Šeráku dnes časně ráno meteorologové naměřili téměř stokilometrovou rychlost větru.

"V souvislosti s velmi silným větrem jsme v Olomouckém kraji měli dosud 54 událostí. Ve 14 případech šlo o odstranění nebezpečných stavů jako byly utržené plechy, dráty elektrického vedení či pročištění toků. Ve 37 případech šlo o popadané stromy na území celého kraje. Celkem 36 událostí spojené s velmi silným větrem bylo na Jesenicku," uvedl v poledne Hošák. Podotkl přesto, že situace je poklidná a nejde o žádné mimořádnosti.

Větrná bouře Sabine se podle mluvčího jesenické radnice Richarda Kapustky prohnala i Smetanovými sady, po jejím pustošivém nájezdu leží na zemi minimálně 30 stromů. „Kromě zdržení se vycházek do lesa proto doporučujeme vyhnout se i tomuto městskému parku,“ uvedl ředitel Technických služeb Jeseník Patrik Tomáš Pavlíček.

Hasiči začali vyrážet do terénu mezi 03:00 a 04:00, zásahy postupně přibývaly. Na Jesenicku hasiči zasahovali nejen v samotném Jeseníku, ale i v okolních obcích, jako jsou Mikulovice, Uhelná, Skorošice, Zlaté Hory či Písečná. Vyráželi k popadaným stromům i k uvolněným plechům na střechách. Například v Jeseníku v ulici Karla Čapka hasiči zajišťovali na hale srolovanou střechu o velikosti zhruba 15 krát deset metrů.

Některé události zaznamenali hasiči také na Olomoucku. V Litovli na Olomoucku odstraňovali nebezpečné naplaveniny, šlo převážně o stromy a větší větve, které blokovaly průtok. V Olomouci v Libušině ulici zajišťovali uvolněné plechy na střeše. Po 09:00 začal vítr způsobovat problémy také na Přerovsku, a to především u Hranic.

Kromě problémů s větrem komplikuje situaci na některých silnicích na severu Olomouckého kraje také husté sněžení. Z Branné směrem na Ostružnou na Šumpersku je podle dopravních informací policie kvůli hustému sněžení kluzká vozovka a je obtížně sjízdná pro osobní i nákladní auta.

Autoři | Foto jesenik.eu

Štítky Vichřice, pokácené stromy, jesenický park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.