pondělí 13. května 2024 Servác

Výstraha před lavinami v Jeseníkách klesá. Horská služba ji snížila na druhý stupeň

Horští záchranáři dnes v Jeseníkách snížili hrozbu nebezpečí pádu lavin z třetího na druhý stupeň. Učinili tak po čtvrtečním měření v lavinových katastrech. Podle lavinového specialisty Jiřího Hejtmánka se jednotlivé vrstvy již částečně propojily, pomohlo tomu střídání teplot i silný vítr. Druhý lavinový stupeň znamená již mírné nebezpečí. V nejvyšších partiích hor leží nyní přes metr sněhu, v lavinových katastrech je ho však podstatně více.

„Důvod snížení nebezpečí lavin je ten, že během týdne od vyhlášení třetího stupně nastala příznivá situace. Přes den do svahů svítilo slunce, v noci mrzlo, takže vrstvy se částečně propojily. Horní vrstva je navíc relativně dost utlačena silným větrem a drží na vrstvě, která zde napadla před týdnem. Takže je to relativní zpevnění," řekl Hejtmánek.

Třetí lavinový stupeň vyhlásili horští záchranáři v Jeseníkách 6. února poté, co za dva dny napadlo na horách přes třicet centimetrů sněhu a hrozilo, že se uvolní lavinové desky. Třetí stupeň znamenal již značné nebezpečí. Lavinové nebezpečí platí v Jeseníkách v místech, která leží v národní přírodní rezervaci mimo turistické trasy a lidé by tudy neměli chodit. Lavinové katastry však vyhledávají vyznavači adrenalinového lyžování.

Tuto zimu dosud lavina v Jeseníkách nespadla, podle horské služby je to však otázka času. „V místech, kde jsme ve čtvrtek měřili sondou, leží tři a pů metru sněhu a může tam být i víc. Sněhu je tam nachystaného dost. Může nastat příznivá situace a postupně to odtávat anebo může přijít velké oteplení a může se utrhnout základová lavina, ale to se stává spíše na jaře," doplnil Hejtmánek. Poznamenal, že v tomto období padají spíše deskové laviny.

Velká lavina o délce tři sta až čtyři sta metrů se v lavinovém katastru ve Velkém Kotli uvolnila loni v polovině ledna. Podle horské služby to byla za posledních dvacet let největší lavina v Jeseníkách. Nikoho však neohrozila. Před deseti lety zavalila lavina ve Velkém Kotli pětatřicetiletého skialpinistu. Muž měl sice u sebe zapnutý lavinový vyhledávač, podlehl však mnohočetným zraněním. V roce 2009 zemřel ve stejné lokalitě osmnáctiletý snowboardista. V oblasti Velkého Kotle ohrozila lidské životy lavina i v prosinci 2007, když zavalila tři lyžaře. Dva z nich přežili téměř bez zranění, třetí utrpěl poranění břicha.

Lavinové katastry leží v Jeseníkách v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Králického Sněžníku. Je v nich šest lavinových katastrů a dohromady dvacet lavinových drah.

Autoři | Foto unsplash.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, lavina, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.