úterý 14. května 2024 Bonifác

Smetanovy sady v Jeseníku hlásí otevřeno. Škody po bouři se nadále budou odstraňovat

Smetanovy sady v Jeseníku, kde větrná bouře Sabine před týdnem shodila několik desítek stromů, jsou znovu otevřené veřejnosti. Technické služby však budou následky odstraňovat i v příštích dnech. Kvůli vichru spadlo 50 stromů, poslední tuto neděli, kdy v Jeseníku znovu silně foukalo. Škody by neměly být vysoké, většinou šlo o napadené smrky, řekli dnes zástupci radnice a technických služeb. Jesenicko bylo před týdnem v Olomouckém kraji první oblastí, která čelila bouři.

Městské sady byly kvůli kalamitě zavřené od pondělka, otevřely se v pátek. „Spadlo celkem 50 stromů, převážnou většinu tvoří smrky. Šlo o vzrostlé smrky, které však byly napadeny kůrovcem. Časem by se tak musely stejně pokácet. Z listnatých stromů šlo o javor, lípu a olši," řekl vedoucí provozu správy a údržby zeleně Technických služeb Jeseník Roman Putko.

Všechny cesty ve Smetanových sadech se odborníkům podařilo zprůchodnit v pátek, spadané stromy stáhli stranou, a ty, které se zachytily na jiných, strhli k zemi. Odborníci také zkontrolovali, zda na ostatních dřevinách nezůstaly nespadané silné větve. „Dnes jsme začali s úklidem větví. Máme na místě dva štěpkovače, které větve štěpkují. Poté odvezeme klády a plochy uklidíme. Park je již zprovozněn, protože cesty jsou již uklizeny. Návštěvníci mohou chodit po cestách, ale měli by dbát opatrnosti," doplnil Putko.

Sabine udeřila v Olomouckém kraji před týdnem a hasiče zaměstnávala až do středy. Bouře zanechala škody na střechách, autech či lesích. Hasiči měli kvůli silnému větru 271 zásahů v terénu. V Olomouckém kraji bylo minulé pondělí kvůli vichřici bez elektřiny zhruba 20.000 domácností. Energetici v kraji evidovali 22 poruch na vysokém napětí.

Vichr v sadech řádil časně ráno, kdy tam nikdo nebyl. „Většinou padly již neperspektivní kusy, které byly navrženy k odstranění. V parku se má uskutečnit nová výsadba, kde bychom požádali o dotaci, tak jako v případě stromů kolem rybníčku na ulici J. Ježka a v areálu městského koupaliště," řekl mluvčí radnice Richard Kapustka. „S ohledem na to, že naprostou většinu padlých stromů tvoří smrky, které byly už za zenitem své životnosti, se nejedná z odborného hlediska o takovou katastrofu. Škoda je, ale naštěstí to nepoškodilo velké množství listnatých cenných stromů a nepoškodilo to ani mobiliář," doplnil Putko.

Autoři | Foto jesenik.org

Štítky Sabine, příroda, správa, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.