pondělí 29. dubna 2024 Robert

Čerstvý sníh přilákal do Jeseníků velký počet návštěvníků

Lyžování na prašanu si tento víkend užili lyžaři, kteří se rozhodli vyrazit do Jeseníků. Návrat zimy podle provozovatelů pomohl návštěvnosti. V horách jsou dobré sněhové podmínky a to nejen pro sjezdaře, ale i pro vyznavače běžeckého lyžování. Ti však musejí vyrazit do vyšších poloh. Většina středisek avizuje, že v provozu bude minimálně do konce jarních prázdnin.

„Začaly zlínské prázdniny, návštěvnost opět trochu vzrostla. Díky tomu, že se na pár dnů počasí umoudřilo a vypadá to tu jako v zimě, tak návštěvnost jak v sobotu, tak dnes je velice dobrá," řekl zástupce areálu v Přemyslově na Šumpersku Jaroslav Podzimek. Na sjezdovkách v Přemyslově leží zhruba půl metru sněhu. „Jezdíme na všech sjezdovkách. V pátek nám během dvou hodin napadlo deset centimetrů sněhu, takže to má opět zimní atmosféru," řekl Podzimek. Podle výhledu počasí by chtělo středisko vydržet aspoň do konce jarních prázdnin, tedy do 15. března.

Spokojeni jsou i v lyžařském středisku v Karlově na Bruntálsku, i tam se shodují v tom, že zimní atmosféra areálu i jeho okolí výrazně pomohla. Odrazilo se to i v návštěvnosti. „Lyžování bylo o víkendu pěkné, návštěvnost byla slušná a počasí bylo také v pohodě, dnes po ránu bylo slunečno. Zima pokračuje," řekl ČTK zástupce Ski Arény Karlov Jaroslav Lukeš. Středisko by chtělo udržet provoz do konce března, záleží však na počasí. „Jarní prázdniny ohroženy nejsou, lyžovat se určitě bude," dodal.

Dostatek sněhu si mohli užívat také lyžaři v Petříkově na Šumpersku. „U nás jsou podmínky velice dobré, lyžujeme naplno, máme tady republikové závody skokanů. Na normální sjezdovce lyžujeme v pohodě, lidi jsou," řekl dnes ČTK provozovatel jednoho ze středisek František Kaštyl. Spokojeni byli lyžaři i na Ramzové, kde si mohli užít přírodního sněhu. Před víkendem ho napadlo asi 15 centimetrů. „Máme šest hektarů sjezdovek, leží na nich od 15 centimetrů do metru sněhu. Návštěvnost je průměrná," uvedla za středisko Karla Treu. Středisko bude v provozu do 29. března, pak se bude věnovat údržbě lanové dráhy, která by se měla znovu rozjet v letním provozu 1. května.

Plno bylo o víkendu i na běžeckých tratích. Běžkaři vyrážejí hlavně na jesenickou magistrálu, kde je sněhu dostatek. Lyžovat se však dalo i v níže položených oblastech. Například v Nové Vsi na Rýmařovsku v pátek ráno připadlo pět centimetrů sněhu na starý deseticentimetrový základ. Skútr upravil na loukách dvoukilometrový úsek pro klasický styl i bruslení.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, lyže, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.