pondělí 29. dubna 2024 Robert

Muž zemřel při túře na běžkách

Třiašedesátiletý muž v pondělí dopoledne zemřel během výletu na běžkách mezi Švýcárnou a Červenohorským sedlem v Jeseníkách. Na místě zasahoval také vrtulník, záchranáři se muže snažili ještě na místě oživit, resuscitace však byla neúspěšná. To dnes sdělil náčelník jesenické horské služby Vítězslav Kaller.

Na horské záchranáře se obrátila manželka muže, přesně popsala místo na modré turistické cestě a informovala záchranáře, že se muž léčil s vysokým tlakem. „Ihned jsme vyrazili na místo a po dojezdu jsme okamžitě pacienta připojili na automatizovaný externí defibrilátor. Ten ovšem nedoporučil ani jeden výboj, takže jsme muže resuscitovali pomocí nepřímé masáže srdce," uvedl Kaller.

Záchranná služba vyslala na místo vrtulník a sanitní vůz. „Po příletu spustila posádka lékaře palubním jeřábem přímo na místo resuscitace. Lékař si pacienta převzal, nasadil automatický systém Lucas, ale po nějaké době byl nucen konstatovat smrt," doplnil náčelník.

Horští záchranáři v této souvislosti apelují na návštěvníky hor, aby nepodceňovali své schopnosti a aktuální zdravotní stav. „V případě, že vyrazí na náročnější túru i přes chronické onemocnění, sami se vystavují riziku, že dojde k nějaké zdravotní komplikaci a ohrožení zdraví či přímo života," dodal Kaller.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky běžky, rekreace, úmrtí, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.