neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Cyklista bez helmy utrpěl vážná zranění při vyjížďce v Jeseníkách

Těžké zranění utrpěl v Jeseníkách šedesátiletý cyklista, který se vydal na vyjížďku do hor se známými bez ochranné helmy. Spadl na cyklostezce nad Pekařovem a přivodil si těžký úraz hlavy. Na místo pro něj letěl vrtulník. Událost se stala ve čtvrtek, jesenická horská služba v této souvislosti dnes apeluje na návštěvníky, aby mysleli na svou bezpečnost. Navzdory pandemii koronaviru je podle nich v Jeseníkách hodně návštěvníků, především cyklistů.

Pomoc k šedesátiletému muži zavolali jeho přátelé. „Nás pak kontaktoval dispečink linky 155 Olomouckého kraje. Na místě nehody jsme se pak setkali s posádkou sanitního vozu zdravotnické záchranné služby. Muž, který po pádu upadl do bezvědomí, v tu dobu už se záchranáři komunikoval," sdělil dnes zasahující člen jesenické horské služby Roman Fišnar.

Cyklista při pádu z kola narazil hlavou na vydlážděný svod vody vedle cyklostezky. „Bohužel neměl přilbu a stejně tak i jeho kamarádi. V tomto případě, jak konstatoval lékař letecké záchranné služby, která také dorazila, si způsobil frakturu lebky. Spolu se zdravotníky jsme pak stabilizovaného muže šetrně transportovali k vrtulníku. Posádka jej pak převezla k dalšímu ošetření do nemocnice," doplnil Fišnar.

Částečné uvolnění krizových opatření v souvislosti s nákazou a krásné slunečné počasí přivedlo do Jeseníků podle horské služby velké množství návštěvníků. „Především lidí na horských kolech a elektrokolech je nyní v horách opravdu hodně. Fakt, že cyklisté nyní mohou jezdit bez ochranné roušky, ovšem neznamená, že by neměli nosit přilbu. Všichni by si měli uvědomit, že tato sice nepovinná, ale velice důležitá součást výbavy zachraňuje zdraví i životy," apeloval náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.

U vážného případu zasahovali jeseničtí horští záchranáři také minulý týden, kdy při túře s rodinou z Nové Vsi na Mravencovku zkolaboval muž středního věku. I přes snahu se ho už resuscitovat nepodařilo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, neštěstí, zranění, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.