sobota 4. května 2024 Květoslav

Lékaři kvůli koronaviru konzultovali náročnou operaci ruky přes videohovor, ženě hrozila amputace

Pomocí videohovoru konzultovali lékaři Jesenické nemocnice s expertem Fakultní nemocnice Olomouc náročnou operaci ruky ženy, které po poranění hrozila amputace. Pacientka kvůli epidemii koronaviru nemohla být z Jeseníku převezena na specializované pracoviště do Olomouce. Netradičně organizovaná operace dopadla dobře a riziko amputace ruky bylo zažehnáno.Řekl to primář chirurgického oddělené Jesenické nemocnice Petr Fischer.

Starší diabetička si ruku nešťastně poranila střepem rozbité sklenice a v Jesenické nemocnici byla přijata s těžkou zánětlivou komplikací. "Konkrétně šlo o řezné poranění pronikající ke šlachám ohybačů prstů na přední straně dolního konce předloktí vpravo," uvedl Fischer.

Jeseničtí lékaři proto požádali o pomoc primáře oddělení plastické a estetické chirurgie FN Olomouc Bohumila Zálešáka. Za normálních okolností by zdravotníci pacientku převezli na toto specializované pracoviště v Olomouci, avšak kvůli obtížné epidemiologické situaci se oba primáři rozhodli operovat ženu v Jesenické nemocnici.

Virtuální spojení mezi podhorským městem a Olomoucí zařídil mobilní telefon s aplikací WhatsApp. Primář Zálešák na operační tým v Jeseníku a na výsledek operace dohlížel ze své olomoucké kanceláře. "Operace proběhla bez komplikací. Následující den byla pacientka přeložena do Městské nemocnice v Ostravě k doléčení za použití hyperbaroxie, což je léčba kyslíkem pod přetlakem. Nyní již podstupuje pravidelné ambulantní převazy, je bez potíží a končetina již bez rizika bezprostředního ohrožení," uvedl Fischer.

V Jesenické nemocnici měl tento způsob dálkové spolupráce při operaci podle Fischera svou premiéru a není vyloučené, že jej lékaři někdy v budoucnu zopakují. "Prokázalo se, že v případě nouze jsou moderní technologie dobrým pomocníkem, a předpokládáme, že využití těchto již dostupných informačních prostředků ve prospěch pacientů se stane standardem," podotkl Fischer.

Autoři

Štítky nemocnice, koronavirus, zajímavosti, Jeseník, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.