středa 24. dubna 2024 Jiří

Jeseník láká turisty na mobilní aplikaci o místním katovi

Turisté mohou po Jeseníku a okolí objevovat místa spjatá s legendou o jesenickém katovi. Umožní jim to nová mobilní aplikace, která byla spuštěna tento měsíc. Návštěvníky vede po zhruba desetikilometrové trase nejen ve městě, ale i v okolí včetně rozhledny Zlatý chlum, informoval mluvčí radnice Richard Kapustka. Hra s názvem Kat na čarodějnice je součástí populární aplikace Skryté příběhy, která nabízí desítky herních tras po celém Česku.

Podle zástupců radnice se návštěvníci díky nové herní trase, kterou připravilo město Jeseník, ocitnou na zajímavých místech a zároveň se zábavnou formou ponoří do historie v období 17. století. "Příběh hry nás přenese do roku 1626, do období posledního jesenického kata Michala Waxmanna. Po svém otci zdědil toto nechvalně proslulé řemeslo, které však už nechce vykonávat. Odmítá mučit a upalovat nevinné ženy obviněné z čarodějnictví, naopak chce lidem pomáhat. A v jeho snaze mu mohou pomoci právě účastníci této hry," uvedl vedoucí oddělení cestovního ruchu jesenické radnice Jan Mrosek.

Trasa dlouhá necelých deset kilometrů začíná v Informačním centru Jeseník zvaném Katovna, vede přes Čertovy kameny k rozhledně Zlatý chlum a zpět do Jeseníku přes Křížový vrch a městský park Smetanovy sady. Má devět zastavení a její absolvování zabere turistům a milovníkům historie asi čtyři hodiny. Aplikaci si mohou zájemci stáhnout na Google Play nebo App Store.

Mobilní aplikace v turistice využívají i další města v Olomouckém kraji. V Olomouci odborníci loni vytvořili mobilní aplikaci Panorama Olomouc, která zájemcům nabízí možnost podívat se na město a jeho památky virtuálním pohledem prostřednictvím mobilního telefonu. Mobilní aplikace provázejí po kraji i filmové fanoušky, například v Šumperku jim už v roce 2014 umožnila vydat se tamními ulicemi po stopách hrdinů černé komedie Ondřeje Sokola Krásno. Podobnou možnost měli už o rok dříve i příznivci filmu Alois Nebel, kterým při putování po zastaveních ze sluchátek dělá společnost slavný výpravčí, kterého ztvárnil Miroslav Krobot.

Autoři | Foto

Štítky správa, turistika, komunikace, zábava, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.