středa 1. května 2024 Svátek práce

Déšť poškodil lesní cesty na Jesenicku. Opravy budou stát stovky tisíc korun

Prudké deště v červnu způsobily značné škody na komunikacích v lesích, které spravuje společnost Arcibiskupské lesy a statky Olomouc (ALSOL). Podle referenta stavebních oprav a investic ALSOL Ondřeje Trunečeka největší škody napáchaly na Jesenicku.

Lesní cesty jsou po vydatných deštích poškozeny například v lesích, které spadají pod polesí Domašov u Jeseníku. Nejvíc pršelo v povodí Studeného a Bukového potoka a v okolí vrcholu Malý klín. Přívalový déšť tam změnil všechny lesní cesty i pěšiny ve vodoteče.

Soustředěný odtok velkého množství vody pak poškodil konstrukci několika lesních cest. Voda odnesla stovky metrů krychlových materiálu, který zmizel hluboko v údolí. Největší škody utrpěla lesní cesta Nad vodopády.

Při druhé vlně přívalových dešťů bylo 21. června zasaženo nejvíce polesí Rejvíz na Jesenicku, o něco méně pak polesí Vápenná. Největší škody na lesních cestách jsou v oblasti velkoplošných holin na Větrné a Příčné hoře. Poškozeny byly lesní cesty Větrná, Nad Ovčínem, Výrová.

Drobné povodňové škody v podobě ucpaných propustků či zanesených příkopů lesníci monitorovali ve všech třech severních polesích Domašov, Rejvíz a Vápenná. „Celkově vzniklé škody se vyčíslují, ale už jen pouhé uvedení lesních cest do původního stavu si vyžádá náklady několika stovek tisíc korun,“ upozornil Truneček.

I přes zpomalení činností v lese, které způsobí podmáčený terén a odklízení náplav, lesníci v Olomouckém kraji déšť přivítali. Lesní porosty totiž v posledních letech decimuje sucho a přemnožený kůrovec. „V letech dlouhodobého sucha a nadprůměrných teplot je pro nás toto deštivé období nesmírně důležité, protože razantně zpomaluje rojení kůrovce a stromy mohou tvořit zásoby vody,“ podotkl výrobní ředitel ALSOL Arnošt Buček.

Autoři | Tisková zpráva | Foto alsol.cz

Štítky ČR, počasí, lesy, příroda, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.