neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Horské louky na úbočí Pradědu spásá dobytek. Pomáhá udržet bezlesí

Horské trávníky na úbočí hory Praděd a nedaleké Švýcárny v Jeseníkách od konce června opět spásají ovce, koně a krávy. V této části Chráněné krajinné oblasti Jeseníky tak podle odborníků pomáhají udržet cenné bezlesí. Pro horské podmínky byly vybrány kravky skotského náhorního skotu a koně huculského plemene z farmy ve Vernířovicích na Šumpersku. Valašské ovce a poníky dodala rodinná farma z obce Stránské na Bruntálsku.

„Navazujeme na přerušenou tradici. V Jeseníkách se nad horní hranicí lesa dříve kosilo a pásl dobytek. Zdejší květnaté horské trávníky jsou pestré právě proto, že je pomáhala udržovat lidská péče. Poté, co se s pastvou přestalo, začaly postupně zarůstat,“ sdělil Jindřich Chlapek ze Správy CHKO Jeseníky.

Správa CHKO se proto před několika lety rozhodla, že horské louky opět promění v pastviny. „Předpokládané účinky pastvy na rozmanitost alpínských trávníků se skutečně projevily již po přibližně pěti letech. Na pasených plochách se zvyšuje zejména počet rostlinných druhů,“ podotkl Chlapek.

Pasoucí se dobytek v nejvyšších partiích Jeseníků vzbudil velký zájem návštěvníků Pradědu. Panely popisující důvody obnovy tradičního spásání horských trávníků jsou podle Chlapka nejčtenější ze všech, které jsou v tomto horském terénu instalovány. Účinky pastvy podrobně monitorují odborníci a Správa CHKO Jeseníky v příštích letech chystá rozsáhlejší projekt zaměřený na podporu a rozšíření pastvy na horách.

„Různé druhy zvířat spásají rostlinný porost odlišně, proto jsme pro pastvu zvolili různé druhy. Od koní si například slibujeme důslednější vypásání zejména některých druhů trav, které ovcím příliš nešmakují. Svými kopyty také narušují povrch půdy, takže se tu mohou uchytit ty druhy rostlin, které by v bujném porostu neměly šanci,“ dodal Radek Štencl z CHKO Jeseníky.

Autoři | Foto hotelpradedvysilac.cz

Štítky ČR, příroda, chov, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.