pondělí 29. dubna 2024 Robert

Dřevorubci v Jeseníkách vyřežou přes čtyři hektary nepůvodní borovice kleče

Více než čtyři hektary kleče vyřežou do podzimu lesníci v nejvyšších partiích Jeseníků, kde by se díky tomu měla postupně obnovit původní skladba rostlin. Podle vedoucího Správy CHKO Jeseníky Petra Šaje borovice kleč totiž zřejmě není v jesenickém pohoří původní dřevinou a postupně zarůstá cenné vysokohorské trávníky.

„Po zkušenostech z dříve vyřezaných lokalit předpokládáme i zde postupný návrat původních vyfoukávaných trávníků s typicky horskými druhy, jako jsou třeba jestřábníky a violky žluté sudetské,“ uvedl Šaj.

Dřevorubci do poloviny listopadu vyřežou 4,3 hektaru kleče, což odpovídá zhruba ploše Václavského náměstí. Objem vyřezané hmoty bude přibližně 2 tisíce metrů krychlových.

Kleč se bude vyřezávat na Vysoké holi, Velkém Máji a v Jelením dole. Do Karlova bude přepravena vrtulníkem. Transport je naplánován mimo období prázdnin, víkendů a jelení říje. Akce má stát 12,7 milionu korun, náklady pokryje dotace z programu zaměřeného na životní prostředí.

Původnost borovice kleče v Jeseníkách dosud nebyla jednoznačně prokázána. Odborníci soudí, že její výskyt souvisí s dřívější výsadbou. Lesníci na přelomu 19. a 20. století v nejvyšších polohách Jeseníků po vzoru alpských kolegů uměle vysadili borovici kleč, aby zabránili sesuvům půdy a sněhových lavin. Tímto způsobem se snažili obnovit přirozenou horní hranici lesa sníženou pastvinami.

Převážná část zalesňovacích prací spadá do let 1874 až 1928. Kleči se v podmínkách Jeseníků daří a brzy splnila očekávání lesníků. Nyní v Jeseníkách roste na ploše o velikosti zhruba 142 hektarů a pokrývá téměř 13 procent území nad horní hranicí lesa. Odborníci v posledních letech diskutují o tom, zda tato nepůvodní dřevina neohrožuje vzácné horské biotopy.

Autoři | Tisková zpráva | Foto jeseniky.ochranaprirody.cz

Štítky ČR, lesy, rezervace, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.