neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Obci Velká Kraš se opět nepodařilo prodat těžbu křišťálu. Zkusí to ještě ve třetím kole

Obci Velká Kraš na Jesenicku se ani na druhý pokus nepodařilo prodat práva k těžbě křišťálu v nedalekém ložisku křemene. Obecní úřad proto vypsal třetí kolo a případné nabídky investorů vyhodnotí na začátku září. Řekl to dnes starosta Velké Kraše Zdeněk Zátopek. V sousedství obce podle odhadu odborníků leží pod zemí stovky tun křišťálu a záhnědy. Obec o zahájení těžby usiluje už více než 15 let.

„Do druhého kola se nikdo nepřihlásil,“ uvedl Zátopek. Zájemci o těžbu podle něj původně slíbili, že nabídky předloží, nakonec tak ale neučinili. Starosta nechtěl spekulovat o důvodech. „Podmínky třetího kola jsou téměř stejné. V třetím kole ale nabízíme kromě licence i dobývací prostor,“ podotkl Zátopek.

První kolo na prodej těžebních práv v ložisku u Velké Kraše na jaře zkomplikovala epidemie koronaviru. Samospráva chtěla nabídky vyhodnotit už na začátku dubna, avšak kvůli preventivním opatřením musela svůj záměr vyhlásit znovu. Nabídky investorů měly být posouzeny v závěru června, žádná ale nepřišla.

„Pokud to ani v třetím kole neklapne, tak to definitivně uzavřeme. Necháme na novém zastupitelstvu, zda projekt znovu otevře či ne,“ podotkl starosta, podle kterého obec na investici do zahájení těžby vlastními silami nemá peníze. „Vstupní investice by byla kolem osmi milionů korun,“ uvedl starosta, podle kterého obecní rozpočet zatíží mnohamilionová půjčka na novou kanalizaci.

V ložisku může být až 335 tun drahokamů

Také případná spolupráce s investorem ve společném podniku by podle starosty byla komplikovaná, navíc zájemci o těžbu této variantě nebyli nakloněni. Velká Kraš se proto před časem rozhodla, že prodá těžební práva investorům. Z dokumentace EIA vyplývá, že v tamním ložisku může být ročně vytěženo až 5 tisíc tun křemene, získáno může být 25 tun drahokamů. Celkové množství vytěženého nerostu v plánech činí 67 tisíc tun, z toho na drahé kameny připadá 335 tun.

Krystaly křišťálu se mají v dobývacím prostoru po odstřelu vybírat ručně a poté odvážet ke zpracování do úpravny v obci. Křišťál je bezbarvá odrůda křemene. Používá se ve šperkařství, v laserové technice a radiotechnice, pro výrobu optických přístrojů a ve sklářském průmyslu. Často zdobí sbírky nerostů. Polodrahokam záhněda, který je zabarvený příměsí hliníku, sodíku a lithia, nachází uplatnění ve zlatnickém průmyslu.

Autoři | Foto pexels.com

Štítky ČR, komodity, správa, koronavirus, těžba, Jesenicko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.