středa 24. dubna 2024 Jiří

Jeseníky zažívají nebývalý nápor turistů. V červenci jich byl rekordní počet

Rekordní počet lidí zavítal v červenci do turisticky atraktivních lokalit Jeseníků, jako je údolí Bílé Opavy, Rejvíz nebo Praděd. Nejcennější partie Jeseníků v červenci navštívilo celkem 180 601 osob, meziročně o 37 procent více. Například na Praděd první červencovou sobotu zavítalo 3287 lidí, což je nejvíce osob v jednom dni za jedenáctiletou historii sčítání turistů. Sdělil to vedoucí Správy CHKO Jeseníky Petr Šaj. Vysokou návštěvnost za červenec hlásí řada dalších turistických oblastí, jelikož Češi letos kvůli koronaviru omezili cestování do zahraničí a letní dovolenou tráví v tuzemsku.

Zatímco květnová a červnová čísla návštěvnosti Jeseníků jsou podle Šaje patrně kvůli méně příznivému počasí a uzavřeným polským hranicím nižší než v předchozích letech, červencový nápor byl enormní. Celkově návštěvnost oproti loňskému rovněž rekordnímu červenci stoupla o 37 procent, ve srovnání například s rokem 2016 je nárůst 70 procent.

Největší nárůst zaznamenal vrchol Králického Sněžníku, kde bylo v červenci na stezce u pramenu Moravy zaznamenáno 15 384 průchodů, což je ve srovnání s loňským rokem nárůst o 78 procent. Na Keprník v červenci zamířilo celkem 13 529 osob, meziročně téměř o 50 procent více.

Oblíbenou túru údolím Bílé Opavy za červenec absolvovalo po obou trasách více než 53 tisíc lidí, což je o 38 procent více než loni. „Nestačí parkoviště, auta stojí podél cesty nad Karlovou Studánkou i v zákazech vjezdu na lesních cestách. Zájemcům o klidný zážitek doporučujeme spíše dřívější ranní hodiny nebo čas po páté odpolední, kdy se množství lidí na stezkách rychle snižuje,“ podotkl Šaj.

Davy lidí představují v Jeseníkách velký nápor na návštěvnickou infrastrukturu, jako jsou stezky, povalové chodníky, žebříky či panely. Správa CHKO ji průběžně opravuje. „Už na jaře bylo jasné, že tuzemskou přírodu letos čeká rekordní návštěvnost. Právě proto jsme připravili tipy na výlety na méně navštěvovaná místa a akce s průvodci, na kterých se lidé mohou dozvědět celou řadu zajímavostí,“ uvedl Šaj. Více než tři desítky tipů na výlety lidé najdou na webu www.snamidoprirody.cz

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, turistika, Jeseníky, nápor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.