sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Jesenická nemocnice nově digitalizovala RTG snímky, novinku ocení zejména turisté

Velký přínos pro zdravotníky i pro pacienty má jedna z největších letošních investic v Nemocnici AGEL Jeseník v podobě digitalizace radiodiagnostického oddělení. Rentgenové snímky, které se musely vyvolávat, jsou nyní pouze v elektronické podobě.

Pro nemocnici znamenala digitalizace náročné přípravy z informačně technologického hlediska, přinesla ale lepší komfort jak pro radiologické asistenty, lékaře, tak i pacienty. „Digitalizace rentgenového oddělení byla dokončena v létě a jedná se o jednu z nejdůležitějších letošních investic v hodnotě  jeden a půl milionů korun,” sdělil Miloslav Vyhnánek, místopředseda představenstva Nemocnice AGEL Jeseník.  Z praktických důvodů jesenická nemocnice zvolila nepřímou digitalizaci, při které radiologický asistent snímkuje na speciální kazety, které jsou následně vyvolávány ve čtečce.

Obraz je dále zpracováván na počítači, distribuován k lékařskému popisu do nemocničního informačního systému a digitálního archivu obrazových dat. Primářka radiodiagnostického oddělení jesenické nemocnice Jana Vašíčková spatřuje největší výhodu digitalizace ve snazší manipulaci a archivaci snímků. „Další výhodou je možnost elektronické úpravy obrazu,” říká Vašíčková. 

Snadná manipulace a žádný odpad

Technologická novinka má také přínos z ekologického hlediska. Nově není nutné používat, a tudíž i likvidovat, jakoukoliv chemii a filmový materiál. Z hlediska bezpečnosti práce radiologických asistentů a administrativních pracovnic odpadá přemisťování poměrně těžkých břemen, práce ve výškách i diskomfort spojený s prací v temné komoře. Vyšetřující lékař si zobrazí požadované snímky na certifikovaných kalibrovaných monitorech diagnostické stanice, které nahradily prosvětlovací prohlížecí zařízení zvané negatoskop. Pomocí speciálního softwaru může s rentgenovými snímky individuálně pracovat - měnit jas, kontrast, snímky lze různě otáčet, zvětšovat nebo prohlížet elektronickou lupou. Také lze jednoduchým způsobem pomocí elektronické tužky provádět i složitější měření, na která dříve lékaři potřebovali pravítko a kalkulačku.

„Vítanou novinkou je, že v rámci nemocnice si lze elektronické snímky prohlédnout na kterémkoliv oddělení či ambulanci. Dále je možné snímky posílat i na jiná pracoviště mimo nemocnici, což zajisté ocení pacienti, protože si už nemusí pro snímky do nemocnice chodit a fyzicky je přenášet na specializované ambulance,” řekla primářka. Pracoviště však musí být zapojeno do sítě ePACS. „S pracovišti, která nejsou zapojena v této síti, sjednáváme v současné době smlouvy o podmínkách náhledu do digitálního archivu,” doplnila primářka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice AGEL Jeseník

Štítky nemocnice, rtg, rentgen, novinka, ePACS, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.