sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Policisté pokutovali neukázněné řidiče. Společně s lesníky odhalili třináct přestupků

V neděli 13. září se policisté společně s lesníky zaměřili na dodržování zákonů v Rychlebských horách. Během čtyřhodinové akce zjistili celkem třináct přestupků, které se převážně týkaly nerespektování zákazu vjezdu na lesní cesty nebo zákazu vjezdu přímo do lesa, při nichž dochází k poškozování životního prostředí, plašení zvěře a ohrožování ostatních návštěvníků.

,,Menší kontroly probíhají již několik let, ale tentokrát jsme se rozhodli  uspořádat akci ve větším měřítku i ve spolupráci s lesníky, kteří dokonale znají lesní terén a nejvíce ohrožená místa. Policejní hlídky se proto v neděli dopoledne rozjely po celém Jesenicku a kontrolovaly, zda houbaři nechávají svá vozidla na místech k tomu určená a nezkracují si cestu po těžebních linkách i přes zákaz vjezdu. Mimo jiné se hlídky zaměřily také na neukázněné motorkáře, kteří si pletou les se závodní dráhou,“ říká mluvčí jesenických policistů Tereza Neubauerová.

Asi dvě desítky policistů a lesníci z Arcibiskupských lesů a statků Olomouc a Lesů České republiky, kteří v těchto oblastech spravují lesní majetky, zjistil nejvíce přestupků u houbařů, kteří v sedmi případech zaparkovali svá auta za zákazem vjezdu.

Řidičům, kteří bez oprávnění projížděli lesní cestou přes zákaz vjezdu hrozí pokuta až dva tisíce korun. Takových během celé akce bylo celkem pět. Při vjezdu do lesního porostu, kdy dochází k porušování Lesního zákona a Zákona o ochraně přírody se však sankce může vyšplhat až na pět tisíc korun.

Nedělní akce byla pilotním projektem a podle ředitelky Územního odboru policie ČR Jeseník Ludmily Andělové plánuje podobné kontroly také do budoucna. 

Spolupráci schvalují i správci lesa, kteří dlouhodobě bojují s motorkáři a řidiči čtyřkolek. ,,Motoristé mají les za přírodní tankodrom a vůbec si neuvědomují, jaké škody za sebou páchají. Ať už se jedná o škody viditelné na lesním porostu a sazenicích, nebo ty méně patrné na zvěři a ptactvu, obzvláště v době kladení a hnízdění. Jsem proto moc rád, že můžeme ve spolupráci s Územním odborem PČR Jeseník průběžně provádět hlídky a pokusit se zamezit tomuto nešvaru. Snad se nám to povede dříve, než nějaký neukázněný řidič motorky či čtyřkolky zraní v lese chodce,“ komentuje akci vedoucí polesí Vápenná Vlastimil Koňařík ze společnosti Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky Lesy, kontrola, zákaz, vjezd, houbaři, akce, Policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.