úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Na Jesenicku lesníci varují před vstupem do lesa. Silný vítr poškodil tisíce stromů

Kvůli víkendovému silnému větru popadalo už velké množství stromů a tisíce z nich jsou poškozeny. Na Jesenicku silný vítr stále pokračuje a v některých lesích se nedoporučuje chodit do lesa.

Práce s odklízením probíhaly už o víkendu, ještě ale nekončí. Nejhorší situace je v lesnickém úseku Bradlo na polesí Rejvíz, kde i v průběhu pondělí vládne silný vítr.

„Chtěli bychom upozornit řidiče i návštěvníky lesa, aby zvážili cestu na Rejvíz, protože zde momentálně bojujeme s následky silného větru. Lidem hrozí nebezpečí nejen na silnicích, ale především v lesích. Průběžně odklízíme popadané stromy a mapujeme riziková místa v lese, kde hrozí pád kmene či větví. Práci nám však komplikuje přetrvávající vítr, proto se do práce naplno pustíme až po utichnutí vichřice,“ komentuje aktuální situaci vedoucí polesí Rejvíz Libor Petřík a dodává, že konkrétní vyčíslení škod budou mít k dispozici nejdříve v průběhu úterý.

Menší nebezpečí hrozí i v dalších lesních porostech ve správě Arcibiskupských lesů a statků Olomouc. Větrná smršť se přehnala také v lesích na polesí Vápenná nedaleko Javorníku, kde lesníci právě mapují škody. „Upozorňujeme návštěvníky lesa, aby dbali maximální opatrnosti, nebo nejlépe vůbec nevstupovali do lesa, dokud se nám nepodaří odklidit poškozené a vyvrácené stromy,“ uzavírá vedoucí polesí Vápenná Vlastimil Koňařík.

UPOZORNĚNÍ - POLESÍ REJVÍZ, VÁPENNÁ Silný vítr napáchal o víkendu v jesenických lesích tisícikubíkové škody. Ale vítr...

Zveřejnil(a) Arcibiskupské lesy a statky Olomouc dne Pondělí 5. října 2020

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Zdroj a foto: Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o.

Štítky vítr, les, upozornění, Jesenicko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.