úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Starostka Jeseníku poslala kraji dopis. Nikdo neřeší odběrová místa pro samoplátce, říká

Starostové několika měst a obcí na Jesenicku kvůli rostoucímu počtu nákaz novým koronavirem požádali hejtmanství o zřízení místa pro testování samoplátců, které v tomto horském okrese zatím chybí. "Bohužel tento problém nikdo neřeší, a proto jsem napsala vedení Olomouckého kraje otevřený dopis, aby se tím začalo zabývat," oznámila dnes na facebooku starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Podle Blišťanové jsou nárůsty počtu nakažených v posledních dnech vysoké i na Jesenicku, které v předchozích měsících patřilo mezi epidemií méně zasažené oblastí. Testování na covid-19 je možné v Nemocnici Agel Jeseník, avšak pouze s žádankou od lékaře či hygieniků. „Na Jesenicku bohužel chybí místo, kde by se mohli testovat samoplátci. Prakticky každý den se na mě obrací lidé, kteří by se na vlastní náklady chtěli otestovat a nemají kde," uvedla.

Lidé si chtějí udělat test na covid-19 například kvůli tomu, aby bez obav z přenosu infekce mohli navštívit svoje rodiče nebo prarodiče. „Problém mají i lidé, kteří potřebují za prací vycestovat do zahraničí a k tomu potřebují negativní výsledek testu. Věřím, že se místa pro testování samoplátců dočkáme. Potřebujeme to," uvedla starostka.

Epidemiologická situace se v České republice zhoršuje prakticky každým dnem. Jak jsem informovala v předchozím videu, už...

Zveřejnil(a) Zdeňka Blišťanová dne Neděle 11. října 2020

V Olomouckém kraji v sobotu přibylo 185 potvrzených nákaz novým koronavirem. Je to výrazně méně než v předešlých dnech, kdy se denní přírůstek vyšplhal až na rekordních 681 potvrzených nákaz v pátek. O víkendu se ale v Česku méně testuje. Ve srovnání s minulou sobotou je počet potvrzených nákaz v kraji vyšší o 112.

Celkem je od začátku pandemie v Olomouckém kraji registrováno 6132 nákaz. V kraji se z nemoci covid-19 dosud vyléčilo 2870 osob, 41 lidí v souvislosti s nákazou covid-19 zemřelo. Aktuálně se tak s novým koronavirem potýká 3221 lidí, což je nejvyšší hodnota od začátku pandemie.

Ministerstvo uvádí ve svých statistikách všechny nemocné s trvalým bydlištěm v kraji, čísla hygieniků se tak liší. Hygienici do sobotního večera v Olomouckém kraji evidovali 5507 nákaz. Nejvíce jich je dlouhodobě na Olomoucku (2906), za kterým následuje Šumpersko (858), Prostějovsko (826), Přerovsko (697) a Jesenicko (220).

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Jesenicko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.