pondělí 29. dubna 2024 Robert

Červenohorské sedlo pokryl první sníh. Silnice musela být uzavřena

Červenohorské sedlo, hlavní tah mezi Šumperkem a Jeseníkem, dnes pokryl první sníh. Podle silničářů se teploty v nejvyšších partiích sedla pohybují kolem nuly, napadly zhruba tři centimetry. V ostatních částech na severu Olomouckého kraje jsou teploty vyšší a prší, silnice jsou tak holé a mokré, řekli ráno dispečeři šumperské a jesenické správy silnic. Policejní mluvčí Tereza Neubauerová před devátou hodinou informovala, že silnice musela být kvůli nesjízdnosti uzavřena. Po jedenácté hodině byla silnice zprůjezdněna.

„Silnice I/44 přes Červenohorské sedlo je zcela průjezdná,“ sdělila mluvčí Neubauerová po jedenácté hodině dopoledne.

„Na Červenohorském sedle leží v nejvyšších místech tři centimetry, je to poprvé, co tam napadl sníh. Dole prší, u nás je zhruba kolem šesti stupňů," řekl dnes dispečer šumperské správy silnic.

Video z Červenohorského sedla na svém Instagramu zveřejnil také známý český moderátor a zpěvák Leoš Mareš.

Podle dispečera jesenické správy silnic leží sníh pouze v nejvyšších partiích sedla. „Rozhodují tam hodně metry v nadmořské výšce. Vozovky druhých a třetích tříd jsou na Jesenicku mokré," řekl dispečer.

O zimní údržbu silnic 1. třídy v Olomouckém kraji, tedy i samotného tahu přes sedlo, se starají od roku 2017 soukromé firmy, které získaly zakázku. Správa silnic, která má na starosti silnice nižších tříd, tak dnes do terénu vyrážet kvůli zimní údržbě ještě nemusela. „Správa do terénu dnes sypače ještě neposílala, není důvod," doplnil dispečer jesenické správy silnic.

Autoři | Foto Michael Daněk

Štítky ČR, počasí, silnice, sjízdnost, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.