neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Jeseničtí obyvatelé vysadili ovocný sad, sloužit má mimo jiné ke vzdělávání dětí

Sto ovocných stromků čítá nový ovocný sad, který vysázeli dobrovolníci na louce pod Předním vrškem. O stromky, které mají kromě estetické funkce také vzdělávat děti mateřských a základních škol, se budou starat sami dobrovolníci. V praxi to bude vypadat tak, že se každý bude starat o stromek, který si zasadil.

Na travnaté ploše města s výhledem na Hrubý Jeseník teď koření mladé stromky, které zatím vypadají jako větvičky. „Na pozemku města bylo vysázeno 100 stromků, z toho 37 hrušní, 37 jabloní, 20 slivoní, 3 třešně a 3 jeřáby. Jedná se o staré odrůdy roubované na semenných podnožích s dlouhou životností,” řekl Juraj Grňo ze spolku Silezika, který projekt inicioval. Sad, který během šesti dnů vysadilo zhruba 150 dobrovolníků, bude plnit estetickou i krajinotvornou funkci. Sloužit má zároveň ke vzdělávání malých školáků a předškoláků.

Se sadem bude náročná práce

V prvních letech bude sad vyžadovat zvýšenou starost, aby došlo k úspěšnému zapěstování. „Okolí sazenic je zapotřebí udržovat bez bylin a travin, aby stromek s málo rozvinutým kořenem nesoutěžil o vodu, živiny a prostor. Kolem kmínku je zapotřebí soustavné plení. To sice můžou zabezpečovat Technické služby Jeseník, ale lepší bude, pokud se o stromek postarají ti, co jej vysázeli,” upozorňuje město. 

O kvalifikované zapěstování korun stromů se postará absolvent Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity Ondřej Dovala z Háje u Opavy. Zahradník s patnáctiletou praxí podle města bude každoročním jarním řezem usměrňovat růst stromků tak, aby dosáhly stabilní, odolné, světlé a vzdušné koruny, která odolá poryvům větru a bude plodit kvalitní ovoce. „K jarnímu střihu budou přizvány školy i široká veřejnost. V průběhu let si lépe uvědomíme, jak z těchto proutků vyrostou velké stromy, které známe ze zahrad a odumírajících sadů, vysázených před druhou světovou válkou,” doplnilo město.

Na první sklizeň si lidé počkají

Plody budou vhodné k okamžité konzumaci, většinou je nebude třeba uskladňovat, i když u některých odrůd jabloní a hrušní se tomu nelze vyhnout. Plné plodnosti výsadba dosáhne po patnácti až dvaceti letech. Do té doby bude nutné provádět udržování koruny průklestem každých pět let. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Kubíček, Jiří Kalabis

Štítky Jeseník, Jeseníky, sad, výsadba, dobrovolníci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.