neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Termální lázně ve Velkých Losinách v sobotu obnovily provoz

Termální park ve Velkých Losinách na Šumpersku v sobotu obnovily provoz, který na podzim zastavil kvůli preventivním opatřením v souvislosti s pandemií covidu-19. Otevřen bude mimořádně i v pondělí, které je jinak vyhrazeno pro údržbu. Sdělil to jednatel Termálních lázní Velké Losiny a generální ředitel lázeňské skupiny Royal Spa Martin Plachý. Na podzim, kdy byl losinský termální park nuceně uzavřen, přicházel o milionové tržby týdně.

„Otevření či neotevření termálního parku už řešíme více jak týden. Dlouho jsem to odmítal s ohledem na dění, situace a protiepidemická opatření se mění ze dne na den, ale nakonec jsme se rozhodli, že do toho půjdeme. Vnímám velké nebezpečí, že vláda ještě do Vánoc ohlásí přechod do stupně číslo 4 a to bude znamenat opětovné zavření," uvedl Plachý.

Termální park bude otevřen i kvůli tomu, že dlouhodobým vypuštěním bazénů vznikají velké škody na technologiích. „Například nám přestala fungovat některá tepelná čerpadla, objevily se problémy na filtraci bazénové vody a další. To vše jsme museli opravit a investovat do oprav nemalé prostředky," upozornil Plachý. Vyřešeno muselo být i statické pnutí objektu, který je dimenzován na dlouhodobé zatížení 800 tunami vody. „Poté, co bazény byly delší dobu prázdné a objekt nebyl tolik zatížený, docházelo k pnutí statických sil začala praskat dlažba," podotkl Plachý.

Omezená kapacita a roušky všude mimo bazén

Rozhodování o dalším postupu nebylo podle něj jednoduché, protože panuje velká nejistota v dalším vývoji vládních opatření. „Je to patová situace a velké dilema. Pokud bychom museli znovu zavřít, nebudeme mít opět vůbec žádné příjmy, ale budeme mít obrovské denní náklady na provoz termálního parku s napuštěnými bazény, do kterých nikdo nesmí. Pokud bychom bazény znovu na delší dobu vypustili, riskovali bychom další škody a porušení technologií. Tak nebo tak, ztráty a škody by byly obrovské," řekl Plachý. Ve všech prostorách termálního parku se návštěvníci budou muset od soboty pohybovat s ochranou úst. Roušku bude možné odložit jen v případě vstupu do bazénu a pobytu ve vodě. Omezená kapacita termálního parku je stanovena na 160 lidí v jeden okamžik. Lidé si mohou vstup telefonicky rezervovat. „Telefonické rezervace budou probíhat až do zprovoznění systému on-line rezervací, na kterém se nyní intenzivně pracuje a měl by být co nejdříve nasazen," dodal Plachý.

Losinský termální park byl otevřen v srpnu 2015, následující rok na jaře byla zprovozněna i venkovní část. Celý areál zabírá více než 6000 metrů čtverečních, má devět bazénů - pět vnitřních a čtyři venkovní. Výstavba areálu dosud stála zhruba 200 milionů korun. Ročně areál navštíví více než 200 tisíc lidí. Lázně Velké Losiny patří do sítě lázeňských a wellness hotelů Royal Spa.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto termaly-losiny.cz

Štítky ČR, rekreace, lázně, koronavirus, Velké Losiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.