pátek 29. března 2024 Taťána

Na Ovčárně leží až půl metru sněhu, běžecké stopy jsou upraveny

Na Ovčárně v Jeseníkách nyní leží půl metru sněhu, v noci na dnešek napadlo dalších deset centimetrů. Lyžařské areály zůstávají kvůli prodloužení protiepidemických opatření uzavřené, díky přírodnímu sněhu se ale rozšiřují na horách možnosti běžeckých stop. Upraveny jsou například z Ovčárny na Švýcárnu a Praděd i v okolí Nové Vsi. V Jeseníkách platí první stupeň lavinového nebezpečí.

„Na Ovčárně máme momentálně pět stupňů pod nulou, v noci na dnešek napadlo dalších deset centimetrů sněhu, takže máme něco málo přes půl metru. Nyní zde panuje bezvětří, zrovna protáhli běžecké stopy z Ovčárny na Švýcárnu a na Praděd, pro běžkaře je to připravené," řekl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Upravené stopy jsou kolem Paprsku, připraveny jsou i běžecké tratě od horní stanice lanovky ve skiareálu Kouty po okruh kolem horní nádrže Dlouhé Stráně, uvedli zástupci střediska. Díky dostatku přírodního sněhu by se lidé měli dostat na běžkách do vyšších partiích hor i směrem od Karlova. Připraveny jsou i běžecké trasy z Nové Vsi. „Ve středu večer již jezdili kluci skútrem, takže louky jsou upraveny, už zde trénovali běžci z Břidličné a Rýmařova, areál běží naplno. Bude-li zájem, můžeme zapojit i večerní osvětlení. V nadmořské výšce 850 metrů máme 15 centimetrů sněhu," řekl předseda SKP Olomouc Jan Pečínka.

V Jeseníkách podle horské služby už ubylo po návalu o vánočních svátcích návštěvníků, pěší turisty pomalu střídají na horách běžkaři. Kvůli zákazu provozu lanovek pro sjezdové lyžování však panuje na horách zvláštní atmosféra. „Byli jsme v tuto dobu zvyklí, že sezona byla v plném proudu, proudily tady davy lidí a fungovaly vleky. Už by bylo potřeba, aby se to vrátilo do starých kolejí, aby si lidé mohli zalyžovat a přišli na jiné myšlenky," dodal dispečer horské služby Jiří Hejtmánek. Horské službě sice ubylo zásahů u úrazů, je to však na úkor toho, že lidé nemohou sportovat.

Lyžařské areály zůstanou uzavřené kvůli dnešnímu rozhodnutí vlády, která prodloužila protiepidemická opatření do 22. ledna. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) řekl, že připravuje speciální program kompenzací pro lyžařské areály. V pondělí by ho chtěl představit vládě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto: volareza.cz

Štítky ČR, počasí, rekreace, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.