sobota 20. dubna 2024 Marcela

Skupinu turistů v Jeseníkách zavalil sníh. Horská služba varuje před bivakováním

Jesenická horská služba varovala před bivakováním v extrémních podmínkách, které je na hřebenech Jeseníků v nynějším počasí nebezpečné, navíc je zakázané, protože jde o chráněnou krajinnou oblast. Horští záchranáři v neděli brzy ráno řešili případ skupiny lidí, kteří bivakovali pod celtou na Keprníku a zasypal je sníh. Turisté se navíc po dvou telefonátech odmlčeli, záchranáři naštěstí na místě zjistili, že jsou v pořádku. Nejednalo se ovšem o jediný případ.

Záchranáři zasahovali také v oblasti Králického sněžníku, kde chtěla v extrémních podmínkách vyzkoušet bivakování třiatřicetiletá žena. „Za prvé jsme se k ní museli dostat do lavinového katastru u pramene Moravy, a v oblasti byla tzv. bílá tma. Pak ošetření, byla vyčerpaná a silně podchlazená. A následoval transport z nepřístupného terénu na naši stanici," uvedl člen horské služby Jakub Fabián.

„Někdy mám pocit, že návštěvníci hor se snaží stále vymýšlet nové a nové způsoby, jak se v drsných terénech zranit nebo dokonce zabít. Najednou řešíme takové věci jako sjíždění černých sjezdovek na kousku plastu nebo nocování v mrazu a hlubokém sněhu bez předchozího tvrdého tréninku," uvedl náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller. Pokud se na horách v zimě pohybuje organizovaná skupina, vždy by měla svůj pohyb nahlásit horské službě. „Stejně tak je důležité, aby nám dali kontakt na někoho spolehlivého, kdo bude mít nabitý telefon a hovory od nás bude brát," uvedl Kaller.

Skialpinistu v Jeseníkách zasypala lavina. Záchranářům se ho oživit nepodařilo

V Jeseníkách v pátek 15. ledna zemřel skialpinista, kterého zasypala v lavinovém katastru ve Velkém Kotli lavina. Muže hned vyhrabali jeho kolegové a na místě byla vzápětí i horská služba, jeho resuscitace však již byla neúspěšná, řekl náčelník...

Do čtvrtka platil v Jeseníkách první lavinový stupeň, v pátek byl kvůli novému sněhu vyhlášen druhý stupeň. V pátek se také v Jeseníkách stalo neštěstí, jednatřicetiletého skialpinistu zasypala v lavinovém katastru ve Velkém Kotli lavina. Muže hned vyhrabali jeho kolegové a na místě byla vzápětí i horská služba, jeho resuscitace však již byla neúspěšná.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horská služba

Štítky bivakování, turistika, jeseníky, noc, sníh, mráz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.