pátek 26. dubna 2024 Oto

Vláda zasedala v Jeseníku, řešila dopravu

Česká vláda se ve středu 29. března sešla mimo své kanceláře, a to v Jeseníku. Zasedání se zaměřilo na témata, jako jsou například rozvoj dopravní infrastruktury, cestovní ruch a podpora životního prostředí a odpadového hospodářství.

V Jeseníku se ve středu 29. března uskutečnilo výjezdní zasedání vlády ČR, které se zaměřilo na témata, která jsou pro region nejzajímavější. Hlavním cílem byl rozvoj dopravní infrastruktury, cestovního ruchu a podpora životního prostředí a odpadového hospodářství. Členové Rady Olomouckého kraje se setkali s ministry, aby tato témata prodiskutovali.

„Jsem velmi rád, že náš region je prvním krajem, kam tato vláda v celém svém složení vyjela. Shodli jsme se například na prioritní podpoře dopravy – protože ta je pro naše území velmi důležitá, stejně jako cestovní ruch. Na něm je závislá právě velká část Jesenicka a Šumperska,“ uvedl po jednání s vládou Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Premiér a ministři nejen navštívili Jeseník, ale také další místa v Olomouckém kraji. Například ministr kultury Martin Baxa navštívil Šumperk, ministr sociálních věcí Marian Jurečka Hanušovice, ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek si prohlédl lázně v Dolní Lipové a ministryně obrany Jana Černochová zavítala do společnosti Meopta v Přerově. Martin Kupka, který zodpovídá za resort dopravy, se společně s premiérem Petrem Fialou podíval na probíhající stavbu obchvatu v Bludově.

„Na obchvat Bludova čekali lidé desítky let. Do provozu bude stavba uvedena příští rok. Těší mě i to, že vláda letos přidala krajům na údržbu silnic více peněz. Faktem však je, že bychom potřebovali mnohem více,“ dodal hejtman Suchánek.

V tomto ohledu se zdá, že se blýskají lepší časy. Premiér Fiala také zdůraznil důležitost kvalitní dopravy a rychlého spojení Jesenicka s dalšími částmi Olomouckého i Moravskoslezského kraje.

„Projednali jsme například aktualizaci Národního plánu obnovy, diskutovali jsme o přípravě dopravních staveb v okresech Bruntál, Jeseník a Šumperk. Do silničních staveb v regionu stát v roce 2023 investuje skoro 3,2 miliardy korun a dalších 21,5 plánuje prostavět do roku 2030. Abychom dokázali snížit rozdíl mezi znevýhodněnými a ostatními regiony, musíme se zaměřit na stavbu silnic, železnic a rozvoj moderních technologií – a konkrétně tady na Jesenicku právě i na cestovní ruch,“ dodal ministerský předseda.

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.