pátek 29. března 2024 Taťána

Sjezdovky v Jeseníkách byly i přes mrazy o víkendu plné lyžařů

Silné mrazy o víkendu lyžaře od návštěvy Jeseníků neodradily. Přálo jim slunečné počasí i vynikající sněhové podmínky. Do hor vyrazila i řada běžkařů. V Jeseníkách od pátku platí třetí lavinový stupeň z pětibodové škály. Nebezpečí ale hrozí jen v lavinových katastrech, které leží mimo turistické trasy.

"Mráz lidi vůbec neodradil, byla velká návštěvnost," řekl dnes ČTK Rostislav Procházka, provozovatel areálu v Branné, kam denně dorazilo kolem 700 lyžařů. "Mnozí si pochvalovali, že je konečně pravá zima. Měli omrzlé frňáky, ale byli spokojení. Nepotkal jsem se s nikým, kdo by kňučel," dodal s úsměvem Procházka.

Přes 1000 lyžařů dorazilo o víkendu každý den do areálu v Koutech. "Bylo slunečno, podmínky pro lyžování jsou optimální. Měli jsme plný kopec lyžařů," hodnotil víkend vedoucí střediska Petr Marek. Na návštěvnosti se podle něj pozitivně projevily žákovské závody i to, že v Polsku byl v pátek státní svátek, a mnozí Poláci tak přijeli na Moravu na prodloužený víkend.

Víkend se povedl i jinde. "Ráno tady kvůli mrazu nebyl skoro nikdo, ale zhruba od 11:00 se to začalo trousit. Byli jsme příjemně překvapení, kolik lidí v tomto mrazu dorazilo," pochvaloval si provozovatel střediska v Přemyslově Jaroslav Podzimek. "Měli jsme po oba dny skoro 1000 lidí. Kdo přišel, určitě nelitoval," dodal vedoucí areálu na Červenohorském sedle Martin Dubský.

Naopak méně lyžařů dorazilo do Karlova. "Lidi se asi trochu lekli a studené počasí některé z nich odradilo. Návštěvnost tak byla slabší. Je to škoda. Bylo krásné počasí, sluníčko svítilo a sjezdovky jsou perfektně připravené," uvedl zástupce Ski Arény Karlov Boris Keka. Do okolních lesů nad Karlovem se o víkendu mohli letos poprvé vydat na upravené tratě běžkaři.

Podle náčelníka jesenické horské služby Michala Klimeše záchranáři o víkendu ošetřili asi 25 úrazů, žádný z nich nebyl vážný. V týdnu horská služba denně pomáhala u šesti či sedmi úrazů, uvedl. "Nebyl to zdaleka takový nápor jako o svátcích, kdy hory praskaly ve švech," doplnil Klimeš. Mezi nejvážnější zásahy tak patřila pomoc třem vysíleným mladíkům, kteří se vydali v týdnu bez vybavení na túru ze Šeráku na Červenohorské sedlo.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.